Het Elkerliek ziekenhuis heeft een nieuwe CT-scanner. Na 13 jaar trouwe dienst is de ‘oude’ CT-scanner vervangen door een nieuw hypermodern exemplaar.

Ook een uniek exemplaar: het Elkerliek is het eerste ziekenhuis is Nederland dat dit type CT-scanner in gebruik neemt. Ook leverancier GE Healthcare is daar erg blij mee. De voordelen voor zowel de patiënten als voor de medisch specialisten in het Elkerliek zijn groot.

Met een CT-scanner is het mogelijk een lichaamsdeel in dwarsdoorsnede weer te geven. De CT-scanner werkt met röntgenstraling en wordt vooral gebruikt bij onderzoek van het hoofd, de buik, de bloedvaten en de longen. Zo kan er onder andere een herseninfarct of -bloeding mee vastgesteld worden. Ook bij gecompliceerde breuken wordt regelmatig een CT-scan gemaakt en de nieuwe scanner gaat ingezet worden voor afbeelding van de kransslagaderen.

Scherpe beelden
Radioloog Sander van der Wolk: “De beelden van de nieuwe CT-scanner zijn erg scherp en gedetailleerd. Het nieuwe apparaat heeft opties die we voorheen niet hadden. Zo kunnen we nu de kransslagaderen afbeelden met behulp van contrastvloeistof. Voor een deel van de patiënten is katheterisatie door de cardioloog dan niet meer noodzakelijk. Daarnaast heeft deze nieuwe scanner de mogelijkheid om met spectral imaging te werken. Door het gebruik van twee energieniveaus tegelijk worden nieuwe onderzoeksgebieden mogelijk. Het gebruik van spectral imaging is de laatste jaren sterk in opkomst. Dit wordt nu bijvoorbeeld al ingezet voor het afbeelden van jicht of voor analyse van nierstenen.”

Lage dosis straling
Een andere groot voordeel is dat bij de nieuwe CT-scanner de gebruikte hoeveelheid straling duidelijk veel lager is. Straling kan schadelijk zijn voor patiënten. Daarom streven we ernaar om de dosis straling bij radiologische onderzoeken voor patiënten zo laag mogelijk te houden. De nieuwe scanner heeft zelfs een speciale optie voor kinderen, waarbij de dosis minimaal is. In het Elkerliek gingen we overigens al erg zuinig om met straling. Het RIVM heeft een onderzoek uitgevoerd naar de stralingsdosis bij radiologieonderzoeken in Nederland. Vergeleken met andere centra in Nederland worden onderzoeken in het Elkerliek uitgevoerd met een dosis ver onder het gemiddelde.

Bron: Elkerliek