Het Covid-19 heeft tot gevolg dat persoonlijk contact tot een minimum beperkt moet blijven om snelle verspreiding van het virus te voorkomen. Horeca, scholen en winkels sluiten hun deuren, maar de gezondheidszorg moet door ondanks alle risico’s. Artsen wijken door het virus massaal uit naar digitale poli of spreekkamers. Bij het online video consult plaform van Webcamconsult zijn in een paar dagen tijd 7.000 nieuwe gebruikers bijgekomen.

Webcamconsult krijgt op dit moment de ene na de andere aanvraag binnen voor ‘digitale spreekkamers’. Op deze wijze worden patiënten zonder risico voor de behandelaar en de behandelde toch geholpen. In deze tijd een noodzakelijk oplossing om toch al overbelaste zorgmedewerkers te ontlasten.

Goed en veilig alternatief voor een persoonlijk consult
Het video consult platform van Webcamconsult wordt gezien als een goed en veilig alternatief voor een bezoek aan een zorgbehandelaar, nu de maatregelen van de overheid om de COVID-19 uitbraak te beteugelen over heel Europa strenger worden. Zeker nu het beleid is ingevoerd dat vermijdbare fysieke contacten in zorginstellingen zo veel mogelijk moeten worden voorkomen.

Ook interesse vanuit het buitenland
Ook uit het buitenland (o.a. Italië) is interesse in de digitale poli/spreekkamer. Dit mede omdat de online applicatie meertalig is. Daarnaast spelen factoren als een digitaal ‘inloopspreekuur’ en een NEN/ISO certificering hierbij een rol.

Deel van de werkzaamheden kunnen door online
Ziekenhuizen, artsen, arbodiensten, logopedisten etc. zoeken op dit moment alternatieven in behandeling door de inzet van veilige digitale poli/spreekkamers. Dit om continuïteit en weerbaarheid op lange termijn te kunnen waarborgen.

Bert van Gerwen, Webcamconsult, “De afgelopen dagen is er een enorme toename geweest naar ons online videocommunicatieplatform. Wij richten ons specifiek op de zorgsector en vanuit deze hoek krijgen we op piekmomenten vrijwel elke 2 minuten een nieuwe aanvraag binnen. De afgelopen dagen zijn maar liefst 7.000 artsen, verpleegkundigen en therapeuten aangesloten, wat natuurlijk extreem, maar ook begrijpelijk is gezien de situatie.”

De cloudoplossing is zeer robuust,schaalbaar en er is geen IT implementatie nodig. In Nederland worden webcamconsulten vergoed door de zorgverzekeraar, recentelijk (NZA) ook voor een eerste consult.

Via de website van Webcamconsult kunnen organisaties een maand gratis online videoconsulten activeren en direct een online spreekuur houden.