De AD Top 100 van beste ziekenhuizen is bekend. Dit leidt tot de nodige opgetogen geluiden. Maar op de laatste plaats staan zoals het ETZ Elisabeth is niet leuk.

In een nieuwsbericht stelt het ziekenhuis: “In de AD Ziekenhuis Top 100 die  bekend is gemaakt, bezet ETZ Elisabeth de laatste plek (en ETZ TweeSteden positie 67). Een plek waar we niet willen staan, en waar we ons niet thuisvoelen. De afgelopen periode hebben we van veel kanten de bevestiging gekregen dat wij een goed functionerend ziekenhuis zijn dat gewaardeerd wordt door partners, toezichthouders en, voor ons vooral belangrijk, door patiënten, om onder meer onze goede zorg.

Natuurlijk gaan we kijken hoe deze lage ranking tot stand is gekomen. AD werkt met prestatie-indicatoren, waarbij op geselecteerde onderdelen van zorg wordt gemeten, elk jaar een andere selectie uit de grote hoeveelheid indicatoren die de Inspectie bijhoudt. De selectie van dit jaar is voor ons dus nadelig uitgevallen. En voor veel kleinere ziekenhuizen juist positief. Dit vereist een zorgvuldige analyse. Onze eerste voorzichtige conclusie is dat de fusie van het St. Elisabeth en TweeSteden niet goed in de indicatoren is verwerkt.

We zijn er van overtuigd dat onze positie in de lijst vooral iets zegt over de kwaliteit van registreren. Als uit analyse blijkt dat op onderdelen de kwaliteit van onze zorg niet aan de normen voldoet, gaan we die specifieke onderdelen vanzelfsprekend verder verbeteren.

We weten dat we dagelijks goede zorg leveren aan onze patiënten. Dat is onze eerste prioriteit, en dat blijft zo, aldus ETZ.”

Open dag
Het ziekenhuis nodigde iedereen uit om 7 november op de open dag te komen kijken hoe het ziekenhuis hier invulling aan geeft. Daar gaven veel mensen gehoor aan. De open dag van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) was  een groot succes. Meer dan tienduizend mensen maakten afgelopen zaterdag gebruik van de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de ‘keuken’ van het ziekenhuis. Tientallen afdelingen van het ETZ gooiden op drie locaties (twee in Tilburg en een in Waalwijk) de deuren open. Ze vertelden de enorme stroom geïnteresseerde bezoekers over onder meer 3D-prints voor chirurgie, hoe een MRI werkt en wat allemaal mogelijk is als het gaat over leren en werken in het ziekenhuis.

Fotobijschrift: De operatiekamers konden op grote belangstelling rekenen (foto: ETZ Fotografie & Film).

Bron: ETZ