Amsterdam is tussen 18 tot 22 november hét tech health centrum van Europa. Het centrale event van European Robotics Week, Europa’s grootste robot evenement,

vindt dan plaats op en rond het Marineterrein in Amsterdam: robots at your service.

Robots at your Service heeft als doel om samen robots en bots te ontwikkelen die het onafhankelijk leven van onze ouderen verlengen en verbeteren. Met nieuwe ontwikkelingen en service robots kunnen ouderen in de toekomst langer zelfstandig wonen en wordt ouderenzorg vanuit huis verbeterd. “Om dit te bereiken moeten we het publiek- jong en oud- betrekken in de discussie” aldus Reinhard Lafrenz, Secretary General van euRobotics.

Bezoekers hebben de kans om te ontdekken hoe robots onze toekomstige manier van werken, leven en leren beïnvloeden middels diverse workshops, panelsessies, keynote speeches en kun

nen kennis maken met verschillende robots in de showroom. In het weekend is er ook een speciale hackathon waar deelnemers prototypes voor robots en Internet of Things (IoT) apps ontwikkelen (ondersteund door Big Data, AI en Blockchain) met als doel dat ouderen langer en beter zelfstandig kunnen leven.

Met de overkoepelende titel ‘Robots at your Service’ hint de organisatie naar een toekomst waarbij robots alom vertegenwoordigd zijn in het dagelijks leven. “Binnen 10 jaar is 20% van alle Europeanen ouder dan 65 jaar. De zorg voor ouderen – fysiek, emotioneel en mentaal – zal een groter vraagstuk worden en zet ons aan tot denken over toepassingen van nieuwe technologie: robotica, IoT, kunstmatige intelligentie en 3D printen” aldus Jurjen Söhne – partner bij Stichting Hackitarians en tevens organisator van het evenement. “Mijn ambitie is om technologie zo toe te passen dat het menselijk potentieel verhoogt” voegt hij toe.

Programma
Tijdens het event zullen diverse publieke discussies plaatsvinden met een focus op robot-ethiek, de toekomst van robots, ouderen & robotica en vrouwen in de technologische sector. In de discussies zullen de belangrijkste ontwikkelingen op gebied van ethisch, wettelijk en sociale aspecten van robotica worden besproken evenals de vraag hoe de maatschappij omgaat met de veranderende relatie met robottechniek die verwacht wordt in de toekomst. Experts geven hun visie over de rol van robots in onze samenleving. Daarnaast wordt aandacht gegeven aan de vrouwen in de technische sector en wat technologie specifiek betekent voor de (huidige) ouderenzorg. Een uitgebreid programma inclusief sprekers is te vinden op www.robotatyourservice.com

Van vrijdag 18 tot zondag 20 november zijn de nieuwste sociale, therapeutische en service robots in levende lijven te zien in de robot showroom. Hier worden sociale humanoid Pepper, therapeutische robot Paro, de 3D geprinte humanoid InMoov, PAL robotics Tiago, PLEN 2 en de humanoid exoskeleton (https://youtu.be/XFlPvajqZHo) tentoongesteld.

Op vrijdagavond 18 november is tevens de opening van de Hack for Healthy Ageing, een op ouderen gefocuste hackathon voor designers, makers, programmeurs, ontwikkelaars, data scientists, onderzoekers, techneuten, studenten, zorg professionals, ondernemers en iedereen die denkt dat hij/zij bij kan dragen aan het ‘ontzorgen van de ouderenzorg’. Tijdens een 48 uur durende hackathon gaan multidisciplinaire talenten samen prototypes van (ro)bots ontwikkelingen zodat ouderen langer zelfstandig kunnen leven.

Robots at your Service is toegankelijk voor iedereen en zowel kinderen, families als senioren worden erbij betrokken. Jong en oud, jongens en meiden kunnen experimenteren met de nieuwste technologieën zoals bijvoorbeeld 3D printen en Virtual Reality door deelname aan diverse workshops bij o.a. Makerversity en Nemo wetenschapsmuseum.

European Robotics Week
European Robotics Week (ERW) is een week vol met robot gerelateerde activiteiten verdeeld over heel Europa. ERW 2016 vindt in 32 steden in Europa tegelijkertijd plaats. Het doel is om het enthousiasme van het publiek voor robots om te zetten in waardevolle educatieve uitvoeringen. ERW benadrukt het groeiende belang van (toepassingen van) robots in diverse industrieën en focust hiernaast op de vaardigheden die nodig zijn in science, technology, engineering, arts en mathematics (STEAM).

ERW is ontstaan vanuit de wens van de Europese Robotics community om onderzoek naar robots te stimuleren en dit samen te brengen met behulp van het Europese publiek. Meer dan 350.000 Europeanen hebben deelgenomen aan ERW in haar vijf jaar bestaan.

Robots at your Service
Nieuwsgierig naar trends van nieuwe technologieën, kansen en mogelijkheden van robots?
Robots at your Service stelt je voor aan inspirerende doeners en visionairs, die je meenemen in hun denkbeelden voor de toekomst. Het event wordt georganiseerd door EuRobotics en de Amsterdamse organisatie Hackitarians.

Kijk voor meer informatie op: www.robotsatyourservice.com

Bron: European Robotics Week