De Slowaakse zorgleverancier Svet Zdravia presenteert trots het ontwerp voor haar nieuwe ziekenhuis in Bratislava. Dit ‘Next Generation Hospital’ is in de achterliggende negen maanden ontworpen door Dutch Health Architects (DHA), een joint venture van EGM architecten uit Dordrecht en de Jong Gortemaker Algra architecten uit Rotterdam. Het Nederlandse team werd door de Slowaakse private opdrachtgever geselecteerd vanwege de expertise om ziekenhuisprocessen efficiënt in te richten met behoud van een hoog serviceniveau en comfortbeleving.

Prettige en functionele omgeving
Vanuit de ambitie om een prettige en functionele omgeving te creëren voor patiënten, bezoekers en zorgprofessionals, is door DHA een ziekenhuis ontworpen met een futuristische uitstraling die niets weg heeft van een traditioneel ziekenhuis. De hoge ruimtelijke kwaliteit, het gebruik van natuurlijke materialen, de groene patiotuinen en de grote ramen zorgen met veel daglicht en een groene oase voor een ‘healing environment’ en een wijds uitzicht over de omgeving waar het gebouw deel van uit maakt.
Het ontwerp draagt bij aan een zo spoedig mogelijk herstel van de patiënten; de verpleegafdelingen bieden ruimte voor actieve revalidatie. Het ziekenhuis beschikt over korte looplijnen en een efficiënt dagbehandelingscentrum, voorbereid op de nieuwste technologie. Dat dit binnen de budgetten die hiervoor beschikbaar zijn in Slowakije realiseerbaar is, onderstreept de Nederlandse expertise.

Vernieuwende concepten
Diverse vernieuwende concepten die door de moedermaatschappijen van DHA in Nederland zijn ontwikkeld, hebben hun weg gevonden in dit ontwerp. Het team creëert in Slowakije een ‘Next Generation Hospital’ waar menig Nederlands ziekenhuis jaloers op zou zijn. Een mooi visitekaartje voor de Nederlandse visie op en expertise in zorgarchitectuur.

Bron: Dutch Health Architects