Half september verscheen de bundel ‘Ik weet nog goed…’ , die korte voorleesverhalen voor mensen met beginnende dementie bevat plus methodische aanwijzingen om met de verhalen te werken.

Op 21 september j.l. op Wereld Alzheimerdag,  vormde het verhalenboek ‘Ik weet nog goed…’ een   programmaonderdeel van het landelijk zorgsymposium van het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam.  Alle deelnemers kregen de bundel mee als cadeau. Overigens is het boek niet alleen bestemd voor beroepsgroepen en vrijwilligers die met een kleine groep mensen met beginnende dementie werken, maar is het ook heel geschikt voor mantelzorgers en ander privégebruik.

Dementie brengt met zich mee dat sociale contacten onderhouden lastiger wordt en zinvolle tijdsbesteding vinden steeds moeilijker. Doordat lezen een confronterende onderneming wordt, kan een hele wereld wegvallen. Voorlezen kan dan een goede optie zijn, alleen lenen de meeste korte verhalen zich daar niet voor bij een tekort schietend geheugen. (Door de lengte ervan, veel personages, tijdsprongen en dergelijke.)

Daarom kwam dit boek in samenwerking met een vaste groep mensen met beginnende dementie tot stand, in het Odensehuis in Amsterdam.  Laagdrempelig inloopcentrum waar de nadruk ligt op alles wat nog wél kan.

Meer informatie is te vinden op: www.dementieleeslijn.nl  en op www.swpbook.com/1916, de website van uitgeverij SWP, waar onder andere de inleiding te lezen is en een van de verhalen te bekijken.  Kopers van het boek kunnen de sfeerbeelden (veel fotomateriaal) bij de verhalen downloaden.

www.dementieleeslijn.nl

www.dejongeteksten.nl