Siemens introduceert het software-applicatiepakket Evar Guidance Engine ter ondersteuning van minimaal-invasieve behandelingen van aneurisma’s van de aorta. Het eerste softwarepakket dat een geautomatiseerde workflow voor stentplaatsing met fusiebeelden mogelijk maakt.

Met geautomatiseerde workflows ondersteunt Evar Guidance Engine de complete ingreep vanaf de analyse van de pre-procedurele CT-beelden en de beeldgeleide ingreep tot en met de intra-operatieve 3D-controle. De CT-opname wordt automatisch gereedgemaakt voor overlay met de 2D-doorlichtbeelden, de zogeheten fusiebeelden. Evar Guidance Engine herkent de vaatwanden van de aorta, markeert verder de uitgaande vertakkingen van de hoofdvaten en berekent de optimale angulatie van de C-boog.

Nu kunnen de anatomische markeringen van de pre-procedurele CT-beelden rechtstreeks op de doorlichtbeelden worden weergegeven, ter oriëntatie voor de chirurg, zodat de stent sneller en nauwkeurig kan worden geplaatst.

Deze fusiebeelden in de hybride OK beperken de benodigde stralingsdosis, alsmede de benodigde hoeveelheid contrastmiddel voor de patiënt in vergelijking met de conventionele procedure zonder 3D-beeldgeleiding. De stent kan uiterst nauwkeurig worden gepositioneerd, terwijl ook nog de OK-tijd wordt verkort. Dr. Philipp Geisbuesch, vaatchirurg bij de universiteitskliniek in Heidelberg, werkt al met een prototype van de nieuwe software: „Het optische systeem overtuigt volkomen, omdat je als chirurg alle belangrijke oriëntatiepunten in beeld hebt. Ik weet voortdurend, waar de nierarterie zich bevindt en welke angulatie ik moet kiezen. Dankzij de fusiebeelden kunnen we de endograft met de juiste angulatie loepzuiver plaatsen. En dat alles met maar heel weinig contrastmiddel.“

Het eindresultaat kan meteen al aan het einde van de ingreep worden gecontroleerd met syngo DynaCT 3D-imaging – voor Geisbuesch een essentiële stap: „Met behulp van deze cone-beam-CT-beelden hebben we bij zeven procent van de patiënten complicaties met de vaatprothese of andere problemen ontdekt, die we nog op de operatietafel meteen al konden verhelpen. Voortaan weten we zeker dat wanneer we de patiënt uit de OK wegrijden, we alles gedaan hebben wat mogelijk was.“

Evar Guidance Engine wordt aangeboden als onderdeel van het Pure-platform voor de angiografiesystemen Artis zee, Artis Q, Artis zeego en Artis Q.zen.

Bron: Siemens