Fact heeft in samenspraak met Irishof van Zorgpartners een rollator ontwikkeld voor visueel gehandicapten.
De rollator geeft door middel van trillingen in de handvaten aan dat hij een obstakel nadert. Het prototype wordt gelanceerd op de Beurs Domotica & Slim Wonen, die gehouden wordt op 18 en 19 november in het Evoluon in Eindhoven.
“Veel ouderen krijgen te maken met visuele problemen. Om hen te helpen op een veilige en comfortabele manier te bewegen, hebben wij bestaande technieken toegepast op een rollator. Sensoren zorgen voor het signaleren van obstakels en een trillingsmechaniek in de handvaten geeft dit signaal door, aldus Henk Jansma, senior adviseur bij Fact. “In samenwerking met andere partijen willen we het concept verder ontwikkelen zodat er uiteindelijk een eerste versie op de markt gebracht kan worden.”
Zelfredzaamheid
De komende tijd wordt onderzocht in hoeverre het gebruik van de rollator van invloed is op de zelfredzaamheid van visueel gehandicapten. Vergroot hij de actieradius, leidt hij tot minder stoten en vallen, vergroot hij de zekerheid van de gebruiker? Irishof, gespecialiseerd in de zorg voor blinde en slechtziende ouderen, is een van de deelnemende organisaties die de rollator gaat testen met cliënten. Fact zoekt meer zorginstellingen om actief te participeren in dit onderzoek. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op www.dwafact.nl.
De rollator wordt gepresenteerd op de Beurs Domotica & Slim Wonen, die gehouden wordt op 18 en 19 november in het Evoluon in Eindhoven. Hij is te testen in de stand van Fact (ring 3, stand 3.26).
Over Fact
Fact begeleidt de planmatige integratie van alle technologie die erop gericht is cliënten meer comfort te bieden en zorgprofessionals te faciliteren bij het verlenen van goede zorg.
Fact is een label van DWA.