Voor zorginstellingen vormt de noodstroominstallatie bij uitval van het openbare electriciteitsnet een vitaal onderdeel van de bedrijfsvoering. Tests en controles van deze installaties zijn cruciaal, evenals de procedures voor communicatie tussen de technici, verantwoordelijk bestuurders en zorgafdelingen bij calamiteiten. In samenwerking met deskundigen van het Laurentius Ziekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden, Amphia Ziekenhuis, Deerns en Hitec organiseert FMT Academy een informatieve workshop waar diverse aspecten van noodstroominstallaties worden belicht vanuit de volgende perspectieven:

  • Calamiteiten met noodstroominstallaties;
  • Procedures en kwaliteitsborging van noodstroominstallaties;
  • Ontwerp van noodstroominstallaties;
  • Nieuwe ontwikkelingen en trends op het gebied van noodstroominstallaties.

Tijdens de workshop wordt ook ingegaan op de recente situatie in het Deventer Ziekenhuis toen daar tijdens de hevige januaristorm werd overgegaan op noodstroom om eventuele spanningsverschillen of uitval te voorkomen.

Er bestaat veel belangstelling voor de workshop. Voorkom dat u niet kan deelnemen omdat er geen plaatsen meer beschikbaar zijn door u nu aan te melden. Dat kan door het formulier in te vullen aan het einde van deze pagina of door een mail aan ons te versturen (zie einde deze pagina).

Calamiteiten met noodstroominstallaties
In  oktober 2014 werd het Laurentius Ziekenhuis in Roermond getroffen door een stroomstoring. Vanwege het haperende noodaggregaat zat het ziekenhuis bijna twee uur zonder stroom. Acht patiënten moesten worden geëvacueerd en operaties werden uitgesteld. De spoedeisende hulp werd gesloten. Uit onderzoek bleek dat het falen van de installatie niet werd veroorzaakt door slecht of achterstallig onderhoud of ontoereikende procedures. Maar waar ging het dan wel mis en welke lessen zijn daaruit getrokken?

Ger Biesmans, manager bedrijfsvoering facilitair bedrijf & bouw en Sven Lamerichs Manager techniek, logistiek en veiligheid van het Laurentius Ziekenhuis geven toelichting op het gebeuren van die dag en de “lesson  learned”.

 


Procedures en kwaliteitsborging van noodstroominstallaties
Vanuit de behoefte om processen te “stroom”lijnen heeft de VEMW de kennis en expertise van 13 ziekenhuizen gebundeld in een uniek instrument waarin alle relevante elementen aan bod komen zoals het testen, toetsen, beheer en onderhoud van een installatie. Nadrukkelijk komt ook het risicobeleid van de organisatie en de noodzakelijke interne – en externe communicatie in noodsituaties aan de orde.

Jac Vink, manager vastgoed  van het Medisch Centrum Leeuwarden, geeft toelichting op de totstandkoming van deze richtlijnen en hoe deze in zijn organisatie in de praktijk worden toegepast.

Ontwerp van noodstroominstallaties
Hoe komt een ontwerp voor de noodstroominstallatie tot stand? Wat zijn de ontwerpcriteria voor een moderne noodstroominstallatie? Hoe wordt omgegaan met de nieuwe eisen vanuit de NEN 1010? Waar ligt de grens tussen niet preferent, preferent en no-break vermogen? Wat is de verwachting voor de toekomst van eigen noodstroomvermogen?

Jan Feijes van adviesbureau Deerns Nederland geeft zijn visie op het totstandkoming van het ontwerp van noodstroominstallaties.

Nieuwe ontwikkelingen en trends op het gebied van noodstroominstallaties
Is een opdeling van de elektrische installatie preferent en non- preferent in een modern ziekenhuis nog wel adequaat? Voor de nieuwbouw van Amphia in Breda is bewust voor gekozen om de gehele installatie als preferent te beschouwen en gebruikt hierbij een nieuw type van noodstroominstallatie.

Nieuwbouwcoördinator van het Amphia geeft een toelichting waarom in dit nieuwe ziekenhuisgebouw is gekozen voor deze installatie. Welke afwegingen ertoe hebben geleid om de keuze te maken voor een geheel preferent ziekenhuis en tot welke meer- of minderkosten heeft dit geleid?

Henk Mulder en Patrick Kok van Hitec zullen de werking en nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Noodstroom systemen ook wel “Dynamic Rotary UPS” genoemd nader toelichten.

 

Nieuwbouw Amphia in Breda

Tot besluit van de workshop: discussiepanel van de inleiders en deelnemers.

Afsluiting: netwerkborrel

Dagvoorzitter is Peter Karsman, voormalig manager facilitair bedrijf Ziekenhuis Amstelland en o.a. voormalig vice voorzitter van de NVTG.

Doelgroepen:
Technici;
Bestuurders, directie, managers;
Leveranciers, producenten, adviseurs.

Studenten kunnen deelnemen tegen gereduceerd tarief.

Deelname Workshop Noodstroominstallaties
kosten €275 (incl. Btw)

Locatie Technische Universiteit Eindhoven, theaterzaal De Zwarte Doos
(De Zwarte Doos ligt op enkele minuten van het station, vooraan op het TU/e terrein, aan het Limbopad en direct voor het gebouw “Vertigo” waar het TU/e logo op het dak staat. Op de campus is voldoende parkeergelegenheid.)

Datum: 28 februari 2018

Tijd: 13.00 tot 17.30 uur

Voor meer informatie: info@fmtgezondheidszorg.nl

U kunt zich aanmelden via info@fmtgezondheidszorg.nl. Na aanmelding ontvangt u een factuur. Vermeld bij aanmelding eventueel ook kostenplaats en/of ordernummer. U kunt zich ook via onderstaand formulier aanmelden en betalen via Ideal.

Foto: Amphia

FMT Academy - Workshop noodstroominstallaties.

[inschrijf-fmtacademy-noodstroominstallaties]