Gespecialiseerd doktersassistent Rowie Steenhorst plaatst scope in UV-C licht desinfector | Foto Franciscus Gasthuis

Franciscus Gasthuis heeft een scopendesinfector aangeschaft die werkt op UV-C licht. Het toestel dient voor het desinfecteren van kanaalloze video- en fiberscopen. Met deze nieuwe desinfector kunnen scopen efficiënt, duurzaam en in 60 seconden worden gedesinfecteerd op de afdeling. Ze besparen we veel werk, kosten en materiaal.

Franciscus Gasthuis & Vlietland is een topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ) dat hoogcomplexe zorg levert. Dit betekent dat het ziekenhuis naast het bieden van basiszorg, ook investeert in hooggespecialiseerde zorg en bijbehorende technieken.

Desinfectie op polilocatie

Dankzij de investering in deze innovatieve techniek is het voor Franciscus mogelijk om hoge kwaliteit van scopie onderzoek voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Urologie te bieden op de poliklinieklocaties Franciscus Willemsplein, Franciscus Berkel en in de toekomst ook Franciscus Maassluis. Op de afdeling KNO en Urologie kan men direct na een patiëntbehandeling scopen desinfecteren, waardoor een arts geen risico loopt om mis te grijpen op een drukke dag. Jurgen Mourik, klinisch fysicus in Franciscus: “Onze specialisten kunnen nu continu beschikken over video- en fiberscopen en bij iedere patiënt kan een hoogwaardige scopie uitgevoerd worden. Terwijl voorheen een patiënt vaak doorgestuurd moest worden naar een van onze ziekenhuislocaties.”

Duurzame investering

De innovatieve techniek kan alleen worden toegepast bij kanaalloze scopen en is daarom alleen beschikbaar voor patiënten op de afdeling KNO en Urologie. Bram Struijs is KNO-arts op de poliklinieklocatie Franciscus Willemsplein: “Naast de hogere kwaliteit van onderzoek, gaan wij er op het gebied van duurzaamheid op vooruit. Voorheen moesten de scopen op transport voor reiniging en desinfectie op een van onze ziekenhuislocaties. We hoeven ook geen chemicaliën meer te gebruiken bij de desinfectie, omdat dit nu met UV-C straling kan.”

Desinfectie met UV-C straling

De scopenreiniger desinfecteert de kanaalloze endoscopen met behulp van UV-C straling. Deze straling ‘breekt’ het DNA waardoor micro-organismen aangetast en inactief worden. Deze techniek wordt nu al toegepast voor desinfectie van lucht, oppervlakten en water. Kanaalloze scopen hoeven, na een handmatige voorreiniging, alleen aan de buitenkant gedesinfecteerd te worden, dit kan met UV-C straling.