Nieuw werkmeubel in VUmc  stimuleert mensen om niet teveel te zitten op de werkplek.

Veel zitten is slecht voor de gezondheid. Echter, onze omgeving nodigt ons constant uit om te gaan zitten. Bovendien hoort Nederland ook nog eens tot de absolute top van Europa als het om veel zitten gaat . Uit onderzoek onder ruim 26 duizend Europeanen blijkt dan ook dat Nederland nog steeds de zitkampioen van Europa is. De resultaten zijn eerder deze maand door VUmc onderzoekers gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.

Onderzoek inspireert creatief project 
Dat veel zitten niet gezond is, was een inspiratie voor de architecten RAAAF en beeldend kunstenaar Barbara Visser. Gezamenlijk bedachten ze het project ‘the End of Sitting’ en ontwierpen een landschap dat mensen uitdaagt om verschillende houdingen aan te nemen in plaats van alleen te zitten. Een uitsnede uit dit reusachtige landschap was recent te zien op de Chicago Architecture Biennial in de VS. De nieuwste versie staat sinds kort in het hoofdgebouw van de VU en is tot eind mei 2016 te bewonderen.

Minder zitten werkt verfrissend 
VUmc-onderzoeker Hidde van der Ploeg: “We hopen dat studenten en medewerkers van de VU en VUmc het landschap gebruiken om te ervaren hoe verfrissend het kan zijn om niet de hele dag alleen maar te zitten.” De ervaringen van de gebruikers worden door Van der Ploeg en zijn collega’s de komende tijd in kaart gebracht. The “End of Sitting – Cut Out” is mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO) via een VIDI-beurs voor Erik Rietveld.

16 april: workshop Bewegen tijdens je werk
Hidde van der Ploeg geeft samen met collega Jennifer Coffeng (Sociale Geneeskunde VUmc) 16 april een workshop tijdens het VU-VUmc event Kennis in Beweging waarin je leert meer te bewegen en minder te zitten op het werk. Door middel van tafel tennissen strak in het pak (of gewoon in je spijkerbroek), oefenen met het gebruik van zit-stabureaus én een quiz met prangende vragen over zitten en bewegen, krijg je het gevoel hoe het werkt. Afsluitend wordt er een korte wetenschappelijke samenvatting over de studies gegeven. Meld je aan!

Bron: VUmc