Er wordt hard gewerkt aan normalisatie rond Big Data. Een overzicht van de stand van zaken door NEN.

In 2014 onderzocht een studiegroep van ISO (‘ISO/IEC JTC 1 Study Group on Big Data’) de mogelijke gebieden voor standaardisatie rond Big Data.

Destijds kwam de studiegroep tot de conclusie dat er sprake is van ‘Big Data’ wanneer de gegevensstromen dwingen tot een nieuwe systeemarchitectuur; waarin complete datasets kunnen worden geanalyseerd in plaats van maar een deel, of een continue stroom van data in real-time. Uiteindelijk werd er een werkdefinitie van Big Data geformuleerd;

‘Big Data is a data set(s) with characteristics (e.g. volume, velocity, variety, variability, veracity, etc.) that for a particular problem domain at a given point in time cannot be efficiently processed using current/existing/established/traditional technologies and techniques in order to extract value.’

De studiegroep definieerde daarnaast de deelgebieden waarop standaardisatie zou kunnen plaatsvinden, met het advies om een nieuwe werkgroep op te richten die dat gaat uitvoeren. Wat is nu de stand van zaken?

Stand van zaken
Die werkgroep ‘ISO/IEC JTC 1 WG 9 Big Data’ is inmiddels sinds november 2014 uit de startblokken en houdt zich bezig met de standaardisatie rond het thema Big Data. De werkgroep, waarin 19 landen zijn vertegenwoordigd met meer dan 130 deelnemers, moet vooral een basis leggen met daarin in ieder geval een vocabulaire, en inclusief een referentiearchitectuur. Het kan daarbij gebruik maken van andere normen en werkgroepen, zoals die van security and privacy (SC 27) en van data models (SC 32). Door het snel zich veranderende werkveld en de overlap met andere standaards, is besloten om het werk van ISO/IEC 20547 in vijf delen te splitsen:

 • Framework and Application Process
  Hierin wordt het raamwerk van de Big Data referentiearchitectuur beschreven en het proces hoe iemand de standaard kan gebruiken in hun specifieke omgeving.
 • Use Cases and Derived Requirements.
  Praktijkgevallen worden hier omgezet in algemene eisen voor een referentiearchitectuur. Van een duidelijke verzameling van eisen kunnen de gebruikers profiteren, maar werkt ook goed om de referentiearchitectuur tegen te spiegelen.
 • Reference Architecture
  In de Big Data Reference Architecture (BDRA) worden de functies, activiteiten, functionele onderdelen en hun onderlinge relaties gedefinieerd.
 • Security and Privacy Fabric
  Specificeert de structuur voor de beveiliging en privacy.
 • Standards Roadmap documents
  Hierin liggen de standaards voor Big Data vast, zowel bestaande als degene die in ontwikkeling zijn. De prioriteiten voor toekomstige normen worden hier ook vastgelegd.

De uitdaging van de werkgroep ligt vooral in het feit dat veel gegevens zijn opgeslagen in eigen systemen en eigen formaten. Normen kunnen ervoor zorgen dat gegevens makkelijker met elkaar in contact kunnen komen en kunnen worden uitgewisseld.

Aantal normalisatie eisen zijn geïdentificeerd:
– het ontwikkelen van API’s voor data-toegang en -uitwisseling;
– standaards voor data-integratie en betekenisvol uitwisselen;
– lifecycle management voor gegevens;
– het bijhouden van gegevens;
– betekenis geven aan gegevens (annotation);
– verrijkte modellen en architecturen voor verschillende sectoren, door relevante terminologie;
– meertalige kennisbanken die partijen in staat stellen om makkelijker hun gegevens met anderen te kunnen delen.

Meedoen?
Om de belangen vanuit Nederland te vertegenwoordigen bij ISO/IEC JTC 1 WG 9 start NEN met de oprichting van een commissie over “Big Data”. Voor meer informatie over het normalisatieproces kunt u contact opnemen per e-mail met Vlora Rexhepi – van der Pol, consultant.

Bron: NEN