Welk ziekenhuis krijgt dit jaar de publieksprijs van de zorg? Dat weten we op 9 december als Patiëntenfederatie NPCF haar publieksprijs uitreikt.
De kanshebbers zijn bekend. Onder hen het Slingelandziekenhuis in Doetinchem, dat kans maakt zichzelf op te volgen als meest patiëntvriendelijke ziekenhuis.
Inmiddels hebben alle kanshebbers alvast een taart gekregen van Patiëntenfederatie NPCF. Directeur Dianda Veldman bood een taart aan bij de Zuidoost Kliniek in de Bijlmer.
Andere kanshebbers zijn het Sint Jans Gasthuis in Weert, dat de prijs ook al eens won en het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Het Deventer ziekenhuis is voor de vierde keer op rij genomineerd voor de prijs.
Nieuw is dit jaar dat er ook prijzen zijn voor de meest patiëntvriendelijke zorgverlener en voor het meest cliëntvriendelijke verpleeghuis. Deze publieksprijs is een initiatief van ZorgkaartNederland.nl, waarbij de waarderingen op de site de basis vormen voor de uitslag.
De tien genomineerde ziekenhuizen zijn:

 1. Deventer Ziekenhuis (Deventer)
 2. Màxima Medisch Centrum (Eindhoven)
 3. Meander Medisch Centrum (Amersfoort)
 4. OLVG (Amsterdam)
 5. Rijnstate (Arnhem)
 6. Sint Jans Gasthuis (Weert)
 7. Slingeland ziekenhuis (Doetinchem)
 8. Spaarne Gasthuis (Hoofddorp)
 9. Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk)
 10. St. Jansdal (Harderwijk)

De vijf genomineerde klinieken zijn:

 1. Alexander Monro Borstkankerziekenhuis (Bilthoven)
 2. Andros Mannenkliniek (Arnhem)
 3. DC Klinieken (Almere)
 4. Sint Maartsenkliniek (Nijmegen)
 5. Zuidoost Kliniek, polikliek voor gynaecologie (Amsterdam)

De vijf genomineerde verpleeg-/verzorgingshuizen zijn:

 1. Archipel (Eindhoven)
 2. Frankelandgroep (Schiedam)
 3. Opella (Ede)
 4. Stichting WarmThuis (Oterleek)
 5. Zorggroep Apeldoorn en omstreken (Apeldoorn)

De tien genomineerde zorgverleners zijn:

 1. A.C.E.M. Brom
  (verloskundige, verloskundigepraktijk De toekomst – Valkenswaard)
 2. L. Hofstra
  (cardioloog, Cardiologie Centrum Utrecht – Utrecht)
 3. H.J. Machiels
  (fysiotherapeut, FysioFlorapark – Eindhoven)
 4. R.E.C.M. Mooren
  (kaakchirurg, Slingeland Ziekenhuis – Doetinchem)
 5. D.R.A.J. de Munck
  (longarts, Màxima Medisch Centrum – Veldhoven)
 6. W.H. Polet
  (tandarts, Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde – Arnhem)
 7. E.A. Robertson
  (gynaecoloog, Zuidoost Kliniek, polikliniek voor gynaecologie – Amsterdam)
 8. P.J.G.P. Simons
  (neurochirug, Kliniek Lange VoorhouT – Rijswijk)
 9. S.H. Teunisse
  (huisarts, Huisartsenpraktijk Coenen/Teunisse – Beek en Donk)
 10. H. de Vries
  (chirurg, Deventer Ziekenhuis – Deventer)

Totstandkoming nominaties
Om de patiëntvriendelijkheid van ziekenhuizen, klinieken, verpleeg-/verzorgingshuizen en zorgverleners te beoordelen, zijn de waarderingen op ZorgkaartNederland gebruikt. Met de waarderingen meten we namelijk verschillende onderdelen van patiëntvriendelijkheid, zoals: de informatievoorziening, de bejegening, de behandeling en de accommodatie.
Alle ziekenhuizen in Nederland met meer dan 100 waarderingen gemeten vanaf 15 november 2014 deden mee aan de verkiezing van meest patiëntvriendelijke ziekenhuis. Hierbij tellen ook de waarderingen per specialist mee. Op basis hiervan is een top tien met genomineerden samengesteld. Als een zorginstelling meerdere locaties heeft dan worden al deze waarderingen bijelkaar opgeteld. De bovenstaande genomineerden hebben dus met de gehele organisatie een plek veroverd in de lijst met kanshebbers voor de prijs.
Voor klinieken en verpleeg-/verzorgingshuizen gelden iets andere criteria, namelijk een minimum van 30 waarderingen gemeten vanaf 15 november 2013. Voor verpleeg-/verzorgingshuizen die ook thuiszorg aanbieden, zijn de waarderingen van de thuiszorg niet meegenomen in de berekening. Het aantal waarderingen voor de zorgverlener is minimaal 9 vanaf 15 november 2014.
De uitslag wordt vastgesteld in samenwerking met marktonderzoeksbureau SAMR.
Prijsuitreiking Patiëntvriendelijkheidsprijzen
De prijzen worden uitgereikt op woensdag 9 december aanstaande door Gerdi Verbeet, voorzitter van de Raad van Toezicht van Patiëntenfederatie NPCF en Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie NPCF. Dit gebeurt tijdens het event ‘Kent u de wensen van uw patiënt?’ in Fort Voordorp in Groenekan (Utrecht). Naast de bekendmaking van de winnaars maken we die dag ook bekend wat de drie belangrijkste wensen van patiënten zijn.
Meer informatie over de het evenement en de prijsuitreiking vindt u op: zorgkaartnederland.nl/prijs. Op die pagina kun u zich ook gratis aanmelden, dit kan nog tot 1 december. Wees er snel bij, want vol=vol!
Bron: NPCF