Een unieke samenwerking tussen gezondheidsorganisaties en dating apps voor homo’s stimuleert hiv-testen onder miljoenen Europese app-gebruikers tijdens de Europese Hiv-Hepatitis Testweek.
Tijdens de Europese HIV-Hepatitis Testing Week 2015 (20-27 november), promoten Grindr, Hornet en PlanetRomeo (drie van de meest populaire dating apps voor mannen die seks hebben met mannen in Europa) gratis de nieuw gecreëerde Europese “ HIV Test Finder” onder hun miljoenen Europese gebruikers. Het initiatief is georganiseerd door een werkgroep van hiv-organisaties uit heel Europa, waaronder  Soa Aids Nederland,  Terrence Higgins Trust (UK), RSFL (Zweden) en Iskorak (Kroatië). Gezondheidsorganisaties uit 23 EU-landen steunen officieel de actie.
De Europese HIV Test Finder is gemaakt door Aidsmap.com, met financiële steun van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Bestrijding ( ECDC). Dit online en mobiel geoptimaliseerde instrument bevat meer dan 2000 hiv-testcentra en klinieken in 28 EU-landen.
“In heel Europa wordt 47% van de nieuw gerapporteerde hiv-diagnoses te laat gediagnosticeerd, hoewel we weten dat mensen die vroeg getest en behandeld worden, veel minder kans hebben om het virus aan anderen over te dragen” , legt Dr Andrew Amato-Gauci uit, hoofd van het ECDC programma voor hiv/aids, soa’s en virale hepatitis. “Een snelle en eenvoudige bloedtest vertelt of je geïnfecteerd bent of niet – en met die kennis kun je eigen gezondheid en die van anderen beter beschermen. Met de Europese HIV Test Finder op de computer of mobiele telefoon, duurt het slechts een paar seconden om een testlocatie in de buurt te vinden. Waar je ook bent in Europa.”
Cary James van Terrence Higgins Trust voegt toe: “Deze baanbrekende samenwerking met de bedrijven achter dating apps laat zien, dat we echt wat bereiken als we op Europees niveau krachten bundelen. Ons gemeenschappelijke doel is het beëindigen van de hiv-epidemie in Europa en het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mannen die seks hebben met mannen. Door Europa-breed samen te werken, voegen we waarde toe aan de nationale hiv-programma’s en het eerder bereiken van onze doelen”.
Apps positief over Europese actie
Sean Howell, oprichter van Hornet Gay Social Network: “Nieuwe technologieën hebben een massaal bereik en kunnen ​​impact hebben op de Europese strategie voor de bestrijding van HIV. Als groot social media-platform, versterkt Hornet het belangrijke werk van de Europese Hiv-Testweek.”
Joel Simkhai, Chief Executive van Grindr: “We zijn er trots op dat we de Europese Hiv-Testweek ondersteunen, omdat gezondheidsbevordering de belangrijkste pijler is van ‘Grindr for Equality’ sinds haar oprichting. De wereld voor homo- en biseksuele mannen en vrouwen, transgenders en queers veilig maken betekent het bestrijden van de hiv-epidemie. Voor mij persoonlijk is het heel belangrijk om ons platform voor dit doel te gebruiken.”
Marc van Zijp, Care Manager van PlanetRomeo: “PlanetRomeo is blij om te zien dat Europese gezondheidsorganisaties hun samenwerking intensiveren. Als één van de grootste online dating-gemeenschappen voor homo- en biseksuele mannen, steunen wij deze werkgroep door gratis promotieruimte te doneren. PlanetRomeo denkt dat de Europese HIV Test Finder een belangrijk initiatief is. We ondersteunen de samenwerking tussen Europese gezondheidsorganisaties en bedrijven als de onze van harte.”
Testen en voorkomen
Naast de Europese HIV Test Finder, biedt Man tot Man praktische instrumenten voor Nederlandse mannen die seks hebben met mannen, die zich bij hen gratis in de buurt willen laten testen of vaccineren. Vragen over de Europese HIV Test Finder en hiv-preventie via dating apps? Neem contact op met het MSM-programma van Soa Aids Nederland of de afdeling Persvoorlichting van Soa Aids Nederland.
Bron: SOA AIDS