Zorginstellingen zijn nog onvoldoende voorbereid op de huidige opmars van de mobiele gezondheidszorg.
Het gebruik van persoonlijke apparaten binnen de zorgsector, Shadow IT en matige beveiliging maken het voor buitenstaanders relatief eenvoudig om in te breken. De minimale bewustwording rondom het thema is zorgwekkend. Dat stelt ICT-specialist Capitar IT Group in haar nieuwe whitepaper ‘Veiligheid van mobile health in eigen handen’.
Nu digitale zorg fundamenteel is voor het leveren van betaalbare en goede zorg, dienen ziekenhuizen en andere zorgverleners adequaat om te gaan met security en privacy issues. Omdat veel artsen momenteel gebruikmaken van publieke diensten op hun smartphone die buiten de standaard bedrijfsapplicaties staan, is niet alle patiëntinformatie veilig. De risico’s zijn bij zorgprofessionals niet top of mind en deze onwetendheid kan zorgen voor grote dreigingen bij ziekenhuizen.
Peter Jurg, Director Innovation & Consultancy bij Capitar: “De reden dat veel hacks zich voordoen is omdat de verschillende apps en devices niet goed geïntegreerd zijn in de huidige IT-systemen van organisaties. Een andere reden is het gebruik van Shadow IT: diensten die buiten de bedrijfsapplicaties vallen, maar wel eenvoudig te gebruiken zijn. Met name in de gezondheidszorg gaan deze problemen zich steeds vaker voordoen. Als zorgprofessionals een röntgenfoto met collega’s willen delen, dan is vaak de snelste manier om dit te doen via WhatsApp of Dropbox. Dit zijn publieke diensten met weinig beveiliging en privacy. Gebruiksgemak is dus essentieel voor een goede beveiliging van mobiele bedrijfsapplicaties. De balans tussen gebruiksgemak en veiligheid ontbreekt momenteel nog bij veel zorginstellingen.”
Whitepaper
Capitar heeft zojuist het whitepaper: ‘Veiligheid van mobile health in eigen handen’ gepubliceerd. Deze is te downloaden via: https://www.capitar.com/mobile-health-veilig-in-eigen-handen/