Innovatie in de gezondheidszorg wordt een succes als de gebruiker centraal staat en alle betrokkenen nauw samenwerken.
Die conclusie mocht worden getrokken na Technology for Health 2015, op 6 en 7 oktober 2015 in Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Met ruim 900 bezoekers kan organisator Mikrocentrum terugzien op een geslaagd evenement. Dankzij de deelcongressen van FME Life Sciences & Health, Pontes Medical, MedtechPartners en Health Valley kregen de bezoekers een inspirerend lezingenprogramma voorgeschoteld. De expositie gaf ontwikkelaars en toeleveranciers voor medical devices en bijbehorende services de kans zich te presenteren. Op de levendige beursvloer leidden verrassende ontmoetingen tot kruisbestuiving tussen uiteenlopende specialismen. Technology for Health was weer dé plek om elkaar jaarlijks te ontmoeten rondom technologische innovatie in de zorg. FMT Gezzondheidszorg was als mediapartner uiteraard ook aanwezig op de beursvloer.

Een gemêleerd publiek kwam begin oktober in Den Bosch vanuit verschillende invalshoeken samen om zich te oriënteren op technologische oplossingen voor toepassingen in de gezondheidszorg. Of zoals een bezoeker het verwoordde: “Ik spreek steeds mensen die zeggen dat ze zich hier een vreemde eend in de bijt voelen, maar de partijen die hier samenkomen hebben juist veel aan elkaar.” Die kruisbestuiving blijkt de succesformule van Technology for Health. Een fotonica-expert en een neuroloog komen uit totaal verschillende werelden, maar de een werkt aan nieuwe technologie waarmee de ander zijn werk beter kan doen. Dergelijke contacten werden bijvoorbeeld getriggerd door de keynote van Bart van der Worp, neuroloog in het UMC Utrecht, over de acute behandeling van beroerte en de preventie ervan, tijdens het FME Lifesciences & Health congresprogramma.
Veilig innoveren
“Mensen zijn zich aan het oriënteren”, hoorde Saskia Baeten, beursmanager van Technology for Health, van exposanten. “Er gebeurt al het nodige in de Nederlandse markt rond medical devices, maar er staat nog veel meer te gebeuren. Bedrijven oriënteren zich op deze interessante markt, nieuwe bedrijven staan op en mensen met ideeën kijken waar ze hun idee ‘veilig’ kunnen delen om het tot uitvoer te brengen.”
Innovaties
In de medische wereld is het echter niet altijd gemakkelijk om innovaties naar de markt te brengen. Het congresprogramma van MedtechPartners was er deels aan gewijd. Bart Blokhuis benoemde in zijn keynote een aantal valkuilen, zoals de noodzaak nieuwe skills te verwerven om van een uitvinder een ondernemer te worden. Een innovatie die al op de markt is, kwam aan bod in de lezing van Remco Hoogendijk in het Health Valley congresprogramma. Zijn Sint Maartenskliniek is de eerste in Nederland die een door het Amerikaanse ReWalk ontwikkeld exoskelet gebruikt, waarmee een dwarslaesie-patiënt weer kan lopen. “Ik hoor er weer bij”, zei de patiënt die een demo gaf tijdens de lezing. Hier stond de patiënt als eindgebruiker centraal. Maar bij de ontwikkeling van medische technologie komen ook andere gebruikers in beeld, bleek in het Pontes Medical congresprogramma. Zo is de Mofixx, een innovatieve chirurgische camerahouder, ontwikkeld om artsen te helpen ergonomisch te opereren.
3D-printen
Naast de uitdagingen vanuit de zorg konden bezoekers van Technology for Health kennis opdoen van de nieuwste technologie. Tijdens een workshop discussieerden ze over de potentie van 3D-printen voor medische toepassingen. Voor embedded software en big data ging de discussie onder meer over de pro’s en contra’s van ‘open source’-ontwikkeling en over het koppelen van verschillende databronnen met een ‘digitale stekker die altijd past’.
Jaarlijks evenement
Kortom, Technology for Health 2015 zat boordevol inspiratie voor innovatie in de gezondheidszorg en bracht nieuwe contacten tot stand voor ontwikkeling, toelevering of samenwerking. De volgende editie staat gepland op 11 en 12 oktober 2016 in Congrescentrum 1931 in Den Bosch.