Als je een einde wilt maken aan armoede is het essentieel om te investeren in gezonde voeding.
Dit concludeert het ‘Global Nutrition Report 2015’. Eén op de drie mensen ter wereld is ongezond door slechte voeding, dat leidt tot armoede en ondermijnt de toekomstmogelijkheden van nieuwe generaties. Daarom roept het rapport wereldleiders op tot meer commitment en financiële steun om voeding wereldwijd te verbeteren.
Meetbaar
ICCO’s voedselspecialist Stineke Oenema maakte deel uit van het expertpanel van het Global Nutrition Report. Zij onderschrijft dat gezond voedsel een prioriteit moet zijn als we de Sustainable Development Goals (SDG’s) willen realiseren. Deze SDG’s zijn 17 duurzame afspraken die als doel hebben om wereldwijd een eind te maken aan armoede, honger en ongelijkheid: “Als we echt werk willen maken van de SDG’s, moeten we investeren in goede voeding. Onderneem nu actie en introduceer duidelijke voedingsindicatoren, doe metingen en spreek overheden aan als zij te weinig vooruitgang boeken.” Oenema benadrukt dat naast ondervoeding obesitas ook een belangrijk aandachtspunt is, want wereldwijd neemt het aantal obesitas patiënten toe.
Winst
Uit het Global Nutrition Report blijkt dat investeren in goede voeding ook winstgevend is: “Elke dollar die in goede voeding wordt geïnvesteerd levert 16 dollar op. Een eind maken aan ondervoeding is economisch dus ook echt interessant”, zegt Oenema.
Gezondheid
Gelukkig zijn er al positieve ontwikkelingen zichtbaar. Bijna 40 van de 100 landen zijn op het goede spoor om de afgesproken wereldwijde doelen voor gezonde groei bij kinderen te halen. Een enorme stijging ten opzicht van vorig jaar toen nog maar 24 landen zo ver waren. “Dat is een positieve ontwikkeling, maar aan de andere kant haalt een ruime meerderheid (60 van de 100 landen) deze doelstellingen niet. Kinderen die ondervoed zijn, blijven kleiner en wegen minder, dit heeft grote gevolgen voor hun gezondheid, ook als ze volwassen zijn. ”
Krekels
ICCO werkt aan vernieuwende manieren om mensen gezond te laten eten. Oenema: “In Kenia en Uganda trainen we boeren in het kweken van krekels en sprinkhanen. Dit doen we samen met universiteiten en lokale organisaties. Vlees is veel te duur voor deze boeren, via insecten krijgen zij toch de goede voedingsstoffen binnen. Het houden van insecten is ook nog eens veel milieuvriendelijker dan het houden van bijvoorbeeld koeien. We moeten innovatief en duurzaam zijn om er voor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot voedsel. Gezonde voeding is een mensenrecht.”