In een serie openhartig gesprekken spreken artsen, onderzoekers, schrijvers, cabaretiers én senioren over welke verrassende krachten in de ouderdom verborgen liggen.

Na de succesvolle eerste editie van Grey Power in 2014 is het nu tijd voor een tweede editie met meer verdieping: Grey Power 2.0.

Onderwerpen die aan bod komen zijn ‘Dood op bestelling’, ‘Liever een zorgrobot?’, ‘De ouderdom is geen stiltecoupé’ en ‘Rustige hormonen, betere seks?’. Onder leiding van presentator Frénk van der Linden gaan sprekers en publiek op zoek naar de betekenis van levenservaring. Martijn Huisman, onderzoeksdirecteur van Longitudinal Aging Study Amsterdam, presenteert per thema de laatste uitkomsten van onderzoek op dit gebied.
Programma

 • Rustige hormonen, betere seks? (3 november 2015)
  Het verlangen is er, maar toch is intimiteit en seksualiteit bij senioren onderbelicht. Valt er op latere leeftijd lichamelijk en seksueel nog veel te ontdekken?
  Met: Ivan Wolffers (schrijver, arts en emeritus hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur, VUmc), Marianne Knuist (voormalig gynaecoloog in AMC, werkzaam bij Flekszorg) en een optreden van Marion Bloem, auteur en beeldend kunstenaar.
 • Liever een zorgrobot? (10 november 2015)
  Zelfstandigheid lijkt bij senioren het hoogste ideaal en afhankelijkheid taboe. Als we dan toch afhankelijk worden, willen we dan liever afhankelijk zijn van een zorgrobot?
  Met: Marjolein Broese van Groenou (hoogleraar Informele Zorg, VU), Rick Kwekkeboom (Lector Community Care, HvA) en een optreden van Yvonne Kroonenberg, auteur Wees blij dat je ze nog hebt .
 • De ouderdom is geen stiltecoupé (17 november 2015)
  Toename van eenzaamheid lijkt een ijzeren wet of is dat teveel een karikatuur van het ouder worden? Moeten we eenzaamheid als onderdeel van het leven accepteren?
  Met: Tineke Abma (hoogleraar Participatie en Diversiteit, VUmc), Theo van Tilburg (hoogleraar Sociologie en Sociale Gerontologie, VU) en een optreden van Johan Goud, emeritus predikant en auteur.
 • Dood op bestelling (24 november 2015)
  We kunnen het leven steeds langer rekken. Maar wanneer en hoe willen we dit leven verlaten? Wordt de dood steeds vaker een keuze voor ouderen of blijft aanvaarding de juiste houding tegenover de dood? Kunnen andere culturen ons op ideeën brengen?
  Met: Andrea Maier (hoogleraar Interne Geneeskunde, VUmc), Edzo Doeve (directievoorzitter DELA) en cabaretiers Mylou Frencken en Pieter Tiddens.

De bijeenkomsten vinden plaats in de Amstelzaal van VUmc. Vanaf 17.00 uur is er een voorontvangst met maaltijd. Het programma start om 18.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Meer info en aanmelden: www.vumc.nl/greypower