Xeltis, een bedrijf dat met baanbrekende wetenschap het natuurlijk herstel van de hartklep mogelijk maakt, kondigt de overtekende serie C financiering van €45 miljoen aan ($52 miljoen). De financiering werd geleid door een wereldwijde strategische investeerder met verdere deelname van venture capital fonds Ysios Capital en een aantal grote private investeerders. Bestaande institutionele investeerders (LSP, Kurma partners en VI partners) en private investeerders namen ook deel aan de financiering.

De serie C financiering ondersteunt toekomstige klinische activiteiten en verdere product en marktontwikkeling van Xeltis’ vernieuwende pulmonale en aorta-klep programma’s. Dit is de grootste investeringsronde voor een privaat bedrijf in medische hulpmiddelen in Europa in 2017.

“Xeltis wil graag patiënten met kunsthartkleppen, die vaak na enige tijd vervangen moeten worden, een alternatief bieden met zijn nieuwe techniek om hartkleppen te herstellen. Dit zal uiteindelijk het leven van de patiënten verbeteren en de zorgkosten verminderen,” zegt Xeltis Chief Executive Officer (CEO) Laurent Grandidier. “Deze forse financiering helpt bij het voortzetten van onze strategie. Zo ondersteunt het een snelle ontwikkeling van onze pulmonale-en aorta hartklep programma’s en kan het, door onze nieuwe aanpak om hartkleppen te herstellen, de behandeling van defecte hartkleppen veranderen.”

Xeltis hartkleppen stellen het eigen lichaam in staat een hartklep te herstellen via een natuurlijk proces genaamd Endogeen Weefselherstel (Endogenous Tissue Restoration, ETR). Met ETR vormt de patiënt zelf eigen weefsel binnenin de Xeltis hartklep waardoor een nieuwe, natuurlijke en volledig functionele hartklep ontstaat. Door ETR worden de geïmplanteerde hartkleppen van Xeltis langzaam vervangen door natuurlijk weefsel en geabsorbeerd. De bio-absorbeerbare polymeren waar Xeltis’ hartkleppen van zijn gemaakt zijn gebaseerd op onderzoek waarvoor de Nobelprijs is toegekend.

Lopende programmas
Xeltis’ eerste resultaten van het preklinische programma van de aorta hartklep zijn gepresenteerd tijdens TCT 2017, gewijd aan Xeltis’ innovatieve technologie. De gegevens zien er veelbelovend uit. Ze tonen goede hemodynamische eigenschappen en volledig functionele kleppen in vivo aan, twaalf maanden na implantatie.

De eerste klinische haalbaarheidsstudie voor de pulmonale hartklep, ‘Xplore-I’ loopt nu in Europa en Azië. In januari keurde de U.S. Food and Drug Administration (FDA) een Investigational Device Exemption (IDE) goed voor een vroeg haalbaarheidsonderzoek (Early Feasibility Study – EFS), voor het implanteren van Xeltis’ pulmonaalkleppen in tien patiënten. Momenteel nemen vier vooraanstaande centra in de Verenigde Staten deel aan de klinische studie Xplore-II.

Al eerder maakte Xeltis gegevens bekend over een haalbaarheidsstudie naar vaatprotheses in kinderen. De studie toonde positieve resultaten, zonder nadelige effecten gerelateerd aan de prothese en een duidelijke verbetering van de algemene toestand van de patiënt.

Momenteel onderzoekt Xeltis verdere toepassingen voor zijn innovatieve technologie om andere hartkleppen en bloedvaten te herstellen.

Over hartklepoperaties
In geïndustrialiseerde landen heeft ongeveer twee procent van de bevolking te maken met hartaandoeningen. Ieder jaar ondergaan honderd duizenden patiënten hartklep operaties. Patiënten met kunsthartkleppen lopen het risico dat klep na enige tijd vervangen moet worden. Ook ondervinden patiënten veel bijwerkingen vanwege langdurige medicatie.

De nieuwe aanpak van Xeltis om hartkleppen te herstellen kan problemen met bestaande kunsthartkleppen oplossen en de levens van honderd tot duizenden patiënten verbeteren. Ook zal het mogelijk de zorgkosten verminderen.

Over Xeltis
Xeltis is een bedrijf dat met baanbrekende wetenschap de eerste hartkleppen en bloedvaten ontwikkelt die het eigen lichaam in staat stellen een defecte hartklep te herstellen via een natuurlijk proces genaamd Endogeen Weefselherstel (Endogenous Tissue Restoration, ETR). Inmiddels worden de eerste hartkleppen klinisch getest.

De cardiovasculaire implantaten van Xeltis zijn gemaakt van bioabsorbeerbare polymeren op basis van wetenschappelijk onderzoek waarvoor de Nobelprijs is toegekend.

Voor meer informatie, ga naar http://www.xeltis.com

Let op: de Xeltis technologie wordt klinisch getest en is nog niet op de markt.

Foto: fraagment video Xeltis

Bron: Xeltis