’Dit is een schoolvoorbeeld van effectief onderzoek opgezet vanuit de collecte van de Brandwonden Stichting’, aldus  prof. dr. Esther Middelkoop.
De nieuwste resultaten vanuit brandwondenonderzoek tonen aan dat het kweken en daarna transplanteren van eigen huidcellen in een nieuw soort ‘biologische pleister’ leidt tot betere wondgenezing én minder erge littekens dan tot nu toe bereikt. ‘’Deze resultaten brengt Nederland een stap dichterbij onze gezamenlijke grote droom: brandwonden genezen zonder littekens’’, volgens  prof. dr. Esther Middelkoop (Bijzonder Hoogleraar huidregeneratie en wondgenezing).
Bij patiënten met grote en diepe brandwonden is het verwijderen van het verbrand weefsel en het transplanteren van gezonde huid een veelgebruikte en noodzakelijke behandelmethode. Helaas ontstaan hierdoor vaak littekens. ‘’Wij zoeken naar behandelmethoden die deze littekens voorkomen of verminderen. Littekens kunnen namelijk rood en hobbelig zijn, jeuken of zorgen voor samentrekkingen van de huid bij gewrichten waardoor bewegen onmogelijk wordt en een hersteloperatie noodzakelijk is’’, aldus arts-onderzoeker Kim Gardien.
Hoe werkt de nieuwe behandelmethode?
Voor patiënten met een groot oppervlakte diepe brandwonden is er nu een methode beschikbaar gekomen waarmee de kwaliteit van littekens verbeterd wordt. Het onderzoek van Kim Gardien richt zich op lichaamseigen opperhuidcellen. Er wordt bij de patiënt een klein stukje gezonde huid verwijderd. De onderzoekers isoleren daaruit opperhuidcellen, die zich in een kweekbakje gaan delen. Binnen ongeveer 12 dagen zijn er voldoende cellen aanwezig om die aan te brengen op een veel groter oppervlak van een biologisch afbreekbaar materiaal. Dit wordt vervolgens als een soort pleister aangebracht over het huidtransplantaat heen. Het grote voordeel van deze methode ten opzichte van traditionele donorhuid, is dat de aangebrachte huid geen afstotingsreactie bij het lichaam opwekt. Het gaat om lichaamseigen cellen, en het materiaal waarop de cellen groeien wekt ook geen immuunreactie op. De resultaten van deze nieuwe behandelmethode laten zien dat de wond sneller geneest en de dikte, soepelheid, hobbeligheid en kleur van het litteken van de brandwond sterk verbeteren. Kim Gardien: ’Opvallend is dat met name de pigmentatie (zowel pigment als kleur) van het litteken verbetert en dus meer overeenkomt met de gezonde huid van de patiënt. Voor pigmentafwijkingen in littekens zijn momenteel nog zeer weinig bewezen effectieve therapieën voorhanden.’’
Schoolvoorbeeld van  ‘Zonder collecte geen brandwondenzorg’
‘’Er moet snel een volgende stap gemaakt worden met dit onderzoek’’, zegt Prof. dr. Esther Middelkoop. ‘’Wetenschappelijk onderzoek in de brandwondencentra verbetert echt de kwaliteit van leven van mensen met brandwonden. Binnen de brandwondenzorg worden deze behandelmethoden ontwikkeld vanuit de landelijke collecte van de Brandwonden Stichting. Dit gebeurt geheel zelfstandig, zonder financiering van de overheid of verzekeraars.’’ De collecteweek – dit jaar van 11 t/m 17 oktober – is de belangrijkste bron van inkomsten voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. Samen zorgen wij er zo voor  dat mensen met brandwonden in Nederland de allerbeste zorg en nazorg  krijgen. Zonder de collecte geen wetenschappelijk onderzoek = Zonder de collecte geen brandwondenzorg!