infographic - foto ouderenzorg - verzorgster en oudere dame
Foto: Shutterstock

Er zijn grote zorgen over de achterblijvende salarissen van medewerkers in de sector VVT (verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen). In sommige instellingen heeft tot 20% van het personeel te maken met ernstige financiële problemen. Daarnaast stijgen de kosten voor externe inhuur explosief, waardoor organisaties ook niet kunnen investeren in vast personeel.

De CAO voor de VVT moet worden aangepast, zegt onder meer vakbond FNV. Er is een tussentijdse correctie aangekondigd vanwege de aanpassing van het minimumloon, maar dat is onvoldoende, aldus de werknemersorganisatie.

Loonbeslag

Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Er moet snel een oplossing worden gezocht. Anders komt een flink aantal werknemers terecht in een situatie die niet meer op te lossen is.” De vakbond meldt dat In meerdere organisaties 20 procent van de werknemers al te maken zou hebben met loonbeslag. De Haas: “We hebben te maken met een extreme situatie als bij zoveel werknemers loonbeslag is gelegd. De schulden zijn dan zo hoog opgelopen dat er een regeling getroffen moet worden om tot afbetaling van de schulden te komen.”

Gesprek in januari

Vakbonden en werkgevers willen in januari 2023 in een volgend overleg tot aanvullende afspraken komen over de beloning. De Haas: “De inflatie is torenhoog en de afgesproken loonsverhoging in de lopende cao is onvoldoende om dat te compenseren. Gelukkig zijn werkgevers dat met ons eens.” Vorige week werd ook duidelijk dat er een recordaantal openstaande vacatures is in de sector.

Brabant luidt noodklok

In Brabant hebben inmiddels 17 zorginstellingen gezamenlijk de noodklok geluid. Zij stellen dat momenteel zo’n zeven procent van de medewerkers in verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen zzp’ers zijn. Dit aantal stijgt. Daarbij zijn de tarieven van de zzp’ers en detacheerders de afgelopen negen maanden gemiddeld tot 17% gestegen. Hoewel de organisaties de waarde van een flexibele schil zeker zien, stellen zij nu vaak structureel met 20 procent flexibele krachten te werken. De brandbrief: “Uit het meest recente SER-advies bleek al dat de salarissen van zorgmedewerkers gemiddeld zeven procent achterlopen op die van de publieke en marktsector. Daarbij hebben zorgmedewerkers te maken met een lopende CAO die nog maar zeer beperkt rekening houdt met de prijsstijgingen in hun dagelijkse leven.”

‘Vicieuze cirkel’

De 17 organisaties stellen: “Doordat er meer geld gaat naar inhuur, blijft er minder geld over voor het investeren in de medewerkers die wel kiezen voor een vast dienstverband. Hiermee ontstaat een vicieuze cirkel.” Ook heeft de huidige situatie een enorme impact op medewerkers in vaste dienst, zeggen de organisaties. Zij krijgen het gevoel te werken voor een lager salaris en voelen zich gedwongen om de minst aantrekkelijke diensten in te vullen. Daarbij zijn zij ook nog verantwoordelijk voor alle regelzaken en moeilijke gesprekken met cliënten en familieleden. Daardoor kiezen ook steeds meer medewerkers ervoor zzp’er te worden.

Bronnen: FNV / De Wever / Zorgkrant