Als eersten in Europa hebben de gynaecologen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) een proef gedaan met een innovatieve techniek voor baarmoederverwijdering.

De nieuwe techniek is veiliger voor de patiënte dan de operatie zoals die nu meestal wordt gedaan.

Wanneer het nodig is een baarmoeder te verwijderen, dan is het soms het beste om dat via een kijkbuisoperatie te doen. Als de baarmoeder groot is dan kan hij toch via een 15mm wondje verwijderd worden door hem te ‘schillen’ in lange slierten die dan via een smal buisje naar buiten worden gehaald. In Assen is over de jaren zeer veel ervaring met deze techniek opgebouwd; de operatiekamers en benodigde apparatuur zijn hoogwaardig uitgerust voor deze methode.
Zeldzame complicatie
Gynaecoloog dr. Lasse Paulsen van het WZA: “Deze techniek, morcellatie geheten, doen we alleen als we vrijwel zeker weten dat er geen kwaadaardige cellen in de baarmoeder aanwezig zijn. Een zeldzame complicatie van deze operatie is namelijk dat de snippers weefsel of losse cellen die kunnen achterblijven in de buik, weer uitgroeien tot gezwellen. Zeker als er toch onverwacht een kwaadaardigheid wordt gevonden zou dat erg zijn. De kans hierop is één op de paar honderd operaties.”
Veiliger
Om de kans op complicaties verder te verkleinen wordt gezocht naar andere manieren om een grote baarmoeder door een klein gaatje te verwijderen. In de Verenigde Staten is hiervoor onlangs een nieuwe vinding gedaan. Door de baarmoeder na het vrijmaken in de buikholte eerst in een zakje te leggen en daarna pas te schillen met eveneens een nieuwe techniek, is de kans op het achterblijven van weefsel vrijwel nul. Als eerste in Europa heeft dr. Paulsen in het WZA deze nieuwe techniek toegepast, die veiliger en eenvoudiger is dan de huidige methode en kleinere littekens achterlaat. Na de proef in Assen volgen nog enkele try-outs in andere ziekenhuizen. De fabrikant streeft ernaar om de techniek nog dit jaar op de Europese markt te brengen.
Vooruitstrevend
Als relatief klein ziekenhuis is het Wilhelmina Ziekenhuis Assen opvallend vooruitstrevend in het adopteren van innovatieve operatietechnieken. Zo was gynaecoloog Paulsen twintig jaar geleden een van de eersten die baarmoederverwijdering via een kijkbuisoperatiemethode omarmde als alternatief voor een operatie via de buikwand. “De baarmoederverwijdering via de buik hebben wij in Assen vrijwel volledig vervangen door de kijkoperatiemethode”, aldus Paulsen. “Een kijkbuisoperatie zorgt namelijk voor minder bloedingen, minder complicaties en een sneller herstel van de patiënte.” Binnen Nederland is deze aanpak nog lang niet overal gebruikelijk.