Catharine Ziekenhuis - foto hartchirurgen Niels Verberkmoes en Ferdi Akca
Hartchirurgen Niels Verberkmoes (l) en Ferdi Akca (r) | Foto: Catharina Ziekenhuis

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft een patiënt twee cardiologische ingrepen ondergaan in één operatie. De patiënt had hartritmestoornissen en een vernauwde kransslagader; beide aandoeningen werden in een dubbele kijkoperatie van drie uur behandeld. Via dezelfde toegang waarmee een bypass is aangebracht is ook een operatie gedaan om het hartritme te herstellen. Beide operaties zijn geslaagd; de patiënt herstelt goed.

Het Hartteam van het Catharina Ziekenhuis wil deze gecombineerde operatie vaker uitvoeren. Hartchirurg dr. Ferdi Akca: “De gouden standaard voor beide operaties is nu nog dat het borstbeen moet worden geopend. In sommige gevallen hoeft dat dus niet meer. En beide operaties zijn goed te combineren. Patiënten die hiervoor in aanmerking komen, herstellen sneller na de operatie, er is minder bloedverlies en een kortere opnameduur in het ziekenhuis. Daarnaast is er ook een cosmetisch voordeel, want de gemaakte openingen zijn heel klein.”

Bypass aanbrengen met kijkoperatie

Het Hartteam in het Catharina Hart- en Vaatcentrum voert verschillende hartoperaties uit via een minimaal invasieve benadering. Voor patiënten die vernauwingen hebben van de kransslagaders is dit een zogenoemde ENDOCAB operatie (Endoscopic Coronary Artery Bypass). Bij deze ingreep wordt via een kijkoperatie de omleiding gemaakt. Het borstbeen hoeft hierbij niet te worden geopend.

Via drie kleine openingen van vijf millimeter aan de zijkant van de borstkas wordt de borstslagader vrijgemaakt die wordt gebruikt als omleiding. Via een kleine incisie tussen de ribben wordt vervolgens de omleiding gemaakt op een kloppend hart.

Mini-MAZE

Voor het eerst zijn nu de ervaringen van twee kijkoperaties aan het hart gecombineerd. Hierbij is er via de ENDOCAB operatie een omleiding gemaakt met de borstslagader en via dezelfde toegang ook een operatie gedaan om het hartritme te herstellen, de zogenoemde mini-MAZE operatie. “Ons centrum heeft uitgebreide ervaring met de mini-MAZE operatie. Deze operatie kan goed uitgevoerd worden via de sleutelgat-incisies die gemaakt zijn voor de bypass”, aldus hartchirurg dr. Niels Verberkmoes, één van de betrokken hartchirurgen bij deze primeur.

Individuele afweging

De inzet van een minimaal invasieve chirurgische methode is niet bij alle patiënten mogelijk. Het Hartteam maakt voor elke patiënt een individuele afweging van de behandelopties.