Vac-a-Scope - foto van het apparaat
Foto: Getinge

In juli lanceert Getinge Vac-a-Scope: een gepatenteerd tafelmodel-verpakkingssysteem voor de voorbereiding en opslag van endoscopen. De integriteit van het instrument blijft daarbij vanaf de desinfectie en sterilisatie tot aan de procedurekamer behouden.

Wereldwijd groeit het gebruik van endoscopen in ziekenhuizen steeds verder. Daardoor speelt de desinfectie en sterilisatie van de endoscoop een steeds belangrijkere rol in de strijd tegen zorginfecties (health care aquired infections – HCAI).

Hersterilisaties reduceren

“Zorginfecties kunnen kostbaar zijn. Het Vac-a-Scope systeem, dat al jaren met succes in gebruik is in het Verenigd Koninkrijk, maakt opslag van gebruiksklare endoscopen op een gunstige locatie mogelijk, zonder ruimte in te nemen in een droog- en opbergkast. Het kan de frequentie van onnodige hersterilisatie minimaliseren, wat tijd en geld bespaart. Het systeem helpt flexibele endoscopen te beschermen tegen besmetting en schade”, zegt Don Socha, Global Product Manager Endoscope Reprocessing bij Getinge.

Klantbehoeften

Het Vac-a-Scope systeem van Getinge bestaat uit een volledig assortiment accessoires die naadloos aansluiten op de behoeften van de klant. Naast de vacuümunit is er een procesbewakingssysteem, een selectie van trays, liners en vacuümzakken om schone endoscopen te beschermen tegen besmetting en om zowel personeel als de werkplek te beschermen tegen blootstelling aan vuile endoscopen.

Patiëntveiligheid

Door lucht te verwijderen zonder extra verontreinigingen te introduceren die de veiligheid of hygiëne in gevaar kunnen brengen, behoudt Vac-a-Scope de integriteit van de scoop.
“Net als onze andere oplossingen, is Vac-a-Scope ontworpen met patiëntveiligheid in het achterhoofd. Dankzij de drievoudig verzegelde vacuümzak kunnen droge, op hoog niveau gedesinfecteerde endoscopen tot 30 dagen worden bewaard”, legt Socha uit.
Vac-a-Scope vereist minimale training, aangezien zorgpersoneel de endoscoop in zijn tray eenvoudig in de vacuümzak kan doen, kan scannen en weer door kan gaan.