Voelen ouderen in verpleeghuizen zich beter als ze dagelijks even onder de zonnebank liggen? Of als ze juist paracetamol slikken. Dat pluizen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uit. Daarvoor krijgen zij een subsidie van ruim een half miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het doel van deze subsidie is om de kwaliteit van de langdurige zorg te verbeteren. Het zijn allemaal lopende onderzoeken waarin het ministerie investeert, maakt Wilco Achterberg duidelijk. Hij is hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde in het LUMC. Ook is hij voorzitter van het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH), waarin het LUMC en tien andere zorginstellingen samenwerken. De ruim een half miljoen euro gaat naar dit netwerk, dat het geld gaat investeren in het stimuleren en versterken van wetenschappelijk onderzoek in verpleeghuizen.

Zo wordt er gekeken naar het effect van zonnebanken op de gesteldheid van ouderen. “Volgens de gezondheidsraad moeten ouderen vitamine D gebruiken, om dit voldoende binnen te krijgen. Dat kan met behulp van pillen, maar ook door het gebruik van een zonnebank. Deze ouderen krijgen dan ook een iets bruinere huid, waar ze misschien complimenten over krijgen. Wellicht voelen ze zich daardoor ook iets beter”, zegt Achterberg.

Ook wordt onderzocht wat het effect van paracetamol is op hoe ouderen in verpleeghuizen zich voelen. 65 proefpersonen krijgen een tijdje paracetamol, daarna een tijdje een placebopil. Vervolgens wordt er gekeken naar het effect van pijn op de kwaliteit van leven van de ouderen.

De subsidie wordt ook gebruikt om een digitaal platform op te richten om de revalidatie van ouderen onder de loep te nemen. Dat plan lag er al een tijd, maar nu is er het geld om het daadwerkelijk uit te voeren, aldus Achterberg. “Zorginstellingen hanteren nu verschillende methodes om bij te houden hoe het met de revalidatie van een patiënt gaat die  bijvoorbeeld een heup heeft gebroken. Nu willen we een methode instellen, zodat we de data onderling kunnen vergelijken.” Zo kan de kennis binnen het UNC-ZH makkelijker onderling worden gedeeld.

Bron: LUMC