Tijdens een bloedvergiftiging raakt het immuunsysteem ‘verlamd’. Hoe dit kan, schrijven onderzoekers van het Radboudumc en collega’s van het AMC in Nature Immunology.

Ook beschrijven ze een nieuwe aanpak waarmee de verlamming van het immuunsysteem weer omgebogen kan worden. Mogelijk leidt dit tot een nieuwe behandelmethode.

Bloedvergiftiging, ook wel sepsis genoemd, is een aandoening waarbij bacteriën of schimmels de bloedbaan binnendringen.  Als niet snel wordt ingegrepen, kunnen er overal in het lichaam infecties ontstaan en kan de patiënt overlijden.
Normaal gesproken dringen witte bloedcellen het geïnfecteerde weefsel binnen waar ze de eerste verdedigingsreactie uitvoeren. Bij sepsis gebeurt dit ook, maar treedt er op een gegeven moment een te sterke remming van de witte bloedcellen op: ze reageren dan helemaal niet meer op indringers. Immuunparalyse heet dat.

Mihai Netea, hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde in het Radboudumc, en Tom van der Poll, hoogleraar Inwendige Geneeskunde in het AMC, onderzochten met collega’s wat er tijdens die verlamming van het immuunsysteem gebeurt. Bij 33 patiënten met bacteriële sepsis, 13 patiënten met sepsis door een schimmelinfectie en in muizen bekeken ze welke veranderingen in de stofwisseling van witte bloedcellen optreden. Ook onderzochten de wetenschappers acht gezonde vrijwilligers, die een bestanddeel van de celwand van een bacterie kregen ingespoten waardoor de sepsis werd nagebootst. De resultaten werden vergeleken met de celstofwisseling van gezonde proefpersonen.

Verlaagde zuurstof
Netea: “We zagen bij sepsis het energiemetabolisme van de witte bloedcellen sterk dalen. Zowel de omzetting van suikers als het zuurstofverbruik was flink verlaagd. Hierdoor kunnen de cellen niet goed op de indringers reageren.” Nadat de patiënten opgeknapt waren, herstelde ook de stofwisseling van de immuuncellen.

Het onderzoeksteam bekeek of ze de celstofwisseling van patiënten weer konden repareren door interferon-gamma toe te dienen, een eiwit dat bij gezonde personen door cellen van het immuunsysteem wordt geproduceerd. Eerst testten ze dat in losse cellen en later ook in acht patiënten. De stofwisseling herstelde deels. Netea: “Nu we weten welke veranderingen er bij sepsis optreden en dat deze deels omkeerbaar zijn, hebben we aanknopingspunten voor nieuwe therapieën voor deze ernstige aandoening in handen.”

Bron: Radboudumc