Zweeds onderzoek toont aan dat Lightair het griepvirus met behulp van high density ionisatie technologie verwijdert en deactiveert.
Lightair voorkomt daarmee besmetting met griep via de lucht. Het onderzoek is in  juni 2015 gepubliceerd in het gerenommeerde Nature Scientific Report.
Volgens de WHO veroorzaakt seizoensgebonden griep ernstige gezondheidsklachten bij naar schatting 3 tot 5 miljoen mensen en is het verantwoordelijk voor zo’n 250.000 tot 500.000 sterfgevallen per jaar. Wereldwijd veroorzaken infectieziekten jaarlijks miljoenen sterfgevallen. Besmetting en verspreiding vindt hierbij plaats via de lucht.
Het is nu wetenschappelijk bewezen dat high density ionisatie van de lucht virussen niet alleen verwijdert, maar ook deactiveert. De besmettelijkheid van de virussen in de lucht werd in het onderzoek met ruim 97 procent gereduceerd. De resultaten gelden niet alleen voor het griepvirus, maar ook voor andere virussen.
De effectiviteit van high density ionisatie is in verschillende studies onderzocht, waaronder experimenten op cavia’s blootgesteld aan het griepvirus (Influenza A, stam Panama 99). Geen van de gezonde cavia’s, blootgesteld aan besmette dieren, werd besmet wanneer de high density ionisator actief was. Daarentegen werden drie van de vier gezonde cavia’s besmet wanneer de high density ionisator niet actief was. High density ionisatie bleek effectief tegen virussen ook als virussen erg klein zijn (nano deeltjes) of slechts beperkt in de lucht aanwezig. Het onderzoek concludeert dat dit unieke mogelijkheden biedt voor het voorkomen van de verspreiding van infectieziekten.
De studie werd uitgevoerd door onderzoekers aan het Karolinska Institutet (KI) en de Universiteit van Linköping (LIU) in Zweden. Het Karolinska Institutet is één van ‘s werelds grootste en meest prestigieuze medische universiteiten. De high density ionisatie technologie die zij gebruiken in het onderzoek is gebaseerd op de gepatenteerde IonFlow(r) technologie van Lightair.
High density ionisatie reinigt de lucht met behulp van grote hoeveelheden negatieve ionen die zich hechten aan vuildeeltjes in de lucht. High density ionisatie is op grote schaal toe te passen in publieke ruimten, openbaar vervoer, vliegtuigen, ziekenhuizen, wachtkamers, scholen en kinderdagverblijven, op de werkplek, thuis, et cetera, maar ook in de veehouderij en pluimvee sector. Het voorkomen van overdracht van virussen betekent enorme besparingen voor het bedrijfsleven en de gezondheidszorg.
Het volledige rapport.
Bron: Habitat Solutions BV