QDI systems presenteert de eerste op Quantum Dot technologie gebaseerde X-ray detector. Vlnr: Dima Bederak, Natasha Sukharevska, Vincent Goossens en Artem Shulga.

QDI Systems uit Groningen ontvangt een investering van €1,3 miljoen voor hun ‘Quantum Dot’ technologie van het Scandinavische fonds Maki.vc en het Groningse Carduso Capital. QDI Systems is wereldwijd het eerste bedrijf dat de toegevoegde waarde van quantum dots voor röntgenonderzoek aantoont.

QDI Systems uit Nederland heeft een technologie ontwikkeld op basis van ultramodern
nanomateriaal: ‘Quantum Dots’. Dit materiaal zet fotonen op een zeer effectieve manier om in elektronische signalen. Wanneer quantum dots worden gebruikt voor röntgenonderzoek,
kunnen zij een hogere beeldkwaliteit creëren bij lagere stralingsdoses. Verwacht wordt dat
de technologie een enorme impact zal hebben op procedures zoals mammografie-screening
en diagnostiek.

Hogere beeldkwaliteit

“Wanneer je een hoge dosis gebruikt, wordt de beeldkwaliteit beter. Maar omdat straling
ook slecht is voor het lichaam, is dit een moeilijke afweging. Onze quantum dot technologie
maakt het mogelijk om röntgenopnamen te maken met een hogere beeldkwaliteit, maar met een lagere dosis röntgenstraling. Dat is beter voor de patiënt, beter voor de diagnose en beter voor de uitvoerende medici”, zegt oprichter Dr. Artem Shulga.

Investering

Maki.vc (Finland), en Carduso Capital hebben nu in totaal €1,3 miljoen geïnvesteerd in QDI
Systems: “Met deze investering is QDI Systems klaar voor de volgende stap om de
technologie verder te ontwikkelen en op de markt te brengen”, zegt Shulga, die
gepromoveerd is op quantum dots, en QDI Systems in 2019 oprichtte. Carduso Capital en RuG Ventures deden in mei 2021 een eerste investering in QDI Systems. Hiermee kon het bedrijf zijn eerste laboratorium opzetten, zijn patenten versterken en zijn R&D-team compleet maken. “We zagen het potentieel van de quantum dot technologie al in
een vroeg stadium en we hadden het volste vertrouwen in het team. Met deze nieuwe
investering gaat QDI Systems zijn volgende fase in” zegt Koos Koops, Partner bij Carduso
Capital.

Internationale belangstelling

De potentie van quantum dot technologie werd ook buiten Nederland opgemerkt, door de
Finse investeerder Maki.vc. Partner Paavo Räisänen: “QDI’s oplossing is een schoolvoorbeeld van een doorbraaktechnologie met meerdere voordelen – betere beeldkwaliteit met lagere stralingsdoses terwijl het productieproces wordt vereenvoudigd en minder giftige materialen worden gebruikt.” De quantum dot benadering van QDI heeft ook de belangstelling getrokken van Teledyne DALSA, een fabrikant van dynamische digitale röntgendetectoren met lage dosering. Hun producten worden voornamelijk gebruikt in real-time medische gezondheidstoepassingen zoals chirurgie en extra-orale tandheelkunde. Thorsten Achterkirchen, General Manager bij Teledyne DALSA: “Als leider op dit gebied zijn wij altijd geïnteresseerd in nieuwe technieken die de laagst mogelijke dosis voor de patiënt bieden en tegelijkertijd de hoogst mogelijke beeldkwaliteit leveren aan de professional in de gezondheidszorg. Wij zijn zeer geïnteresseerd in het valideren van de QDI-benadering.”