Op woensdag 2 november openden Joan de Zwart-Bloch, burgemeester van Blaricum en Hans van Laarhoven van patiëntenvereniging Hart & Vaatgroep met een druk op de ‘confettiknop’ de nieuwe hightech-OK van Tergooi. Ze deden dit samen met Dik Honig, die eind 2015 een vaatoperatie onderging vanwege een ernstige acute aandoening.

‘Onze slogan is Tergooi zorgt vooruit en hart- en vaatzorg is een van onze speerpunten, dan moeten we ook in de voorhoede zitten’, zo start Ruurd Jan Roorda, voorzitter raad van bestuur van Tergooi, zijn openingstoespraak. ‘De hybride operatiekamer is een langgekoesterde wens, het is mooi dat we die nu in gebruik kunnen nemen. Zo kunnen we de inwoners in onze regio de allerbeste vaatzorg bieden.’

‘In de vaatchirurgie gaan de ontwikkelingen erg snel’, vervolgt even later vaatchirurg Evert Jan Hollander. ‘De klassieke vaatchirurgie verliest snel terrein aan moderne hybride vaatchirurgie, een kruising tussen klassieke vaatchirurgie en radiologische vaatingrepen. We beschikken over een toegewijd en deskundig team en werken uitstekend samen met de afdeling Radiologie. Vaatchirurgen en interventieradiologen kunnen nu combinatiebehandelingen in één sessie uitvoeren, met minder kans op complicaties en sneller herstel. Ook kunnen we diverse acute behandelingen beter uitvoeren en gemakkelijker innovaties toepassen, eventueel door gebruik te maken van CT-innovatietechniek.’

Hans van Laarhoven van de patiëntenvereniging Hart & Vaatgroep feliciteert daarna Tergooi en alle betrokkenen met deze ‘prachtige voorziening’.  Joan de Zwart-Bloch, burgemeester van Blaricum, merkt op dat mensen uit deze regio hechten aan hun zelfstandigheid en dat deze moderne operatiekamer hier een bijdrage aan gaat leveren omdat behandelingen minder belastend zijn en zorgen voor sneller herstel.

Daarna begeven de genodigden zich naar de hybride OK om de opening met een ‘regen confetti’ een feestelijke glans te geven. Geïnteresseerden kunnen daarna met begeleiding zelf de operatiekamer gaan bekijken. Eerder deze middag werd hier de heer Kok als eerste patiënt geopereerd.

Hybride OK
De nieuwe OK met een oppervlakte van ongeveer 110 m2 is geplaatst op een staalconstructie van 14 palen van 7 meter hoog, waarbij het gebouw is gekoppeld aan het bestaande OK-complex van het ziekenhuis. De ruimte is voorzien van de meest geavanceerde radiologische apparatuur en navigatietechnieken dat veelal in wanden en plafond is geïntegreerd. Zo kan het operatieteam op de hybride OK rustig, veilig en steriel werken.

Fotobijschrift: De heer Honig, mevr. De Zwart-Bloch en de heer Van Laarhoven verrichtten samen de feestelijke opening.

Bron en foto: Tergooi