Studenten van de opleiding Software & Information Engineering aan Hogeschool Utrecht hebben een app gemaakt voor artsen in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Met de app kunnen artsen snel gegevens uit het Elektronisch Patiëntendossier opvragen en communiceren met verpleegkundigen.
Tweedejaarsstudenten Ruben Ritmeester, Paul van der Bijl, Alex Beumer, Jeremy van der Veen en Martijn Veenvliet hebben de afgelopen tijd met klinische artsen vergaderd over de eisen en wensen voor de app. Op maandag 6 juli presenteerden ze het resultaat. De applicatie draait op kleine tablets die in de borstzak van de doktersjas passen, zodat artsen overal in het ziekenhuis snel de patiëntgegevens kunnen opzoeken.
Gegevens makkelijk opvragen en uitwisselen
Gegevens als labuitslagen, vitale waardes en medicatie-overzichten worden door de app realtime uit het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) van het ziekenhuis opgehaald. Ook is het mogelijk om berichten en opdrachten over patiënten te versturen aan verpleegkundigen, die deze op hun eigen app kunnen bekijken en afhandelen. De eerste reactie van de artsen op de demonstratie was erg positief. Naar verwachting wordt de app deze zomer nog in gebruik genomen. Een van de studenten zal hier als vakantiekracht bij betrokken zijn en gaat na de zomer stage lopen bij de EPD-leverancier.
Samenwerking HU en MMC
Vincent van Luling, directeur Digital & ICT van het Meander Medisch Centrum (MMC), fungeerde het afgelopen half jaar als opdrachtgever. De studenten werden begeleid door HU-docent Esther van der Stappen, en Sebes Zevenhuizen en Karin Palmen van het MMC. Omdat de ervaringen tussen de HU en het MMC zo positief zijn de afgelopen tijd, hebben beide partijen zich voorgenomen in de toekomst meer samen te werken.