Doorbehandelen of niet? Het is één van de vragen uit het net verschenen verhalenboek ‘Gewonnen tijd’ van het IJsselland Ziekenhuis.
Met welke zorg ondersteun je de patiënt in het laatste levensjaar het best? Aan het woord komen patiënten, nabestaanden en zorgverleners uit het ziekenhuis, de thuiszorg en huisartsen. Het eerste exemplaar is op 15 oktober officieel uitgereikt.
Met het boek wil het IJsselland Ziekenhuis haar ervaringen met palliatieve zorg landelijk delen. Als eerste in Nederland bracht het ziekenhuis samen met huisartsen en thuiszorg alle afspraken over de palliatieve zorg aan kankerpatiënten bij elkaar. Hieruit ontstond het ‘Transmurale Zorgpad Palliatieve zorg’, met veel aandacht voor het tijdig starten van het gesprek met de patiënt over het levenseinde.
Guus Schrijversprijs voor beste ‘zorgpad’
Deze aanpak won in 2014 de Guus Schrijversprijs voor het beste zorgpad van het jaar. Sindsdien krijgt de werkwijze veel belangstelling van andere zorgverleners uit het land. Dat was de aanleiding voor het verhalenboek. Schrijfster Lausanne Mies heeft met behulp van ‘storytelling’ de verhalen verzameld. Die gaan niet alleen in op werkwijzen en protocollen, maar juist ook op ieders ervaringen en de afwegingen van zorgverleners. Daarmee wil het IJsselland Ziekenhuis bijdragen aan de actuele landelijke dialoog over wat goede zorg is in de laatste levensfase. ‘Gewonnen tijd’ is verkrijgbaar via digitale boekhandels.
Guus Schrijvers, onderzoeker van zorgpaden, oud-hoogleraar Public Health bij het UMC Utrecht en gezondheidseconoom, zegt over het boek: “Een aangrijpend boek. Ik las het af en toe met tranen in de ogen. Iedereen die met een naderend levenseinde te maken heeft, kan zijn eigen lessen trekken uit het boek. Gewonnen tijd leest als een pageturner.” Ook Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie van de Universiteit van Amsterdam, gaf een positieve recensie.
Het voorwoord is geschreven door Clémence Ross, directeur-bestuurder van Agora, het landelijk ondersteuningspunt palliatieve zorg.
Uitreiking van het eerste boek
Ik ben trots op wat het boek teweegbrengt en ik ben alle geïnterviewden dankbaar dat zij hun verhaal met Lausanne wilden delen,” zei bestuurder Joke Boonstra van het IJsselland Ziekenhuis tijdens de officiële uitreiking op 15 oktober. Het boek werd in ontvangst genomen door Anne Sallaerts, dochter van Carel Sallaerts die als patiënt zijn verhaal deelde. Hij zegt in ‘Gewonnen tijd’ onder meer: “Ik beleef dingen veel bewuster, omdat ik zo expliciet word geconfronteerd met de eindigheid”.
Lees de flyer over het boek
Bron: IJsselland Ziekenhuis