Van 25 tot en met 31 oktober 2015 is het Brain Tumor Awareness Week. VUmc zal deze week een concreet ‘aanvalsplan’ tegen hersentumoren presenteren.
Een hersentumor is een ernstige aandoening, die in ons land jaarlijks bij ongeveer 2.000 mensen wordt vastgesteld. Bij ruim de helft hiervan is sprake van een kwaadaardige tumor. Tijdens de internationale hersentumorweek is er extra aandacht voor deze ziekte.
VUmc heeft dit jaar het Hersentumorcentrum Amsterdam opgericht. Hier zijn alle voor hersentumor relevante disciplines samengevoegd. Een multidisciplinair team    van specialisten houdt zich dagelijks bezig met de beste aanpak voor elke patiënt. In het team zitten neurologen, neurochirurgen, radiotherapeuten, medisch oncologen, pathologen, radiologen, medisch psychologen en verpleegkundigconsulenten. Zij bespreken twee keer per week de situatie van alle patiënten en bepalen samen de beste en meest geïntegreerde zorg.
Het Hersentumorcentrum Amsterdam is in juni 2015 erkend als Europees expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen. Dit is het resultaat van jarenlang opgebouwde expertise op dit gebied.
Lees meer over het Hersentumorcentrum Amsterdam in de nieuwste editie van VUmc in praktijk, ons digitale magazine.
Symposium op 28 oktober
Tijdens de internationale Brain Tumor Awarenessweek organiseren Inspire2Live en het Hersentumorcentrum Amsterdam    gezamenlijk een internationale conferentie. Hierbij zijn veel hersentumorspecialisten aanwezig, onder wie de befaamde neuro-oncoloog prof. dr. Susan Chang uit San Francisco. Neuroloog van VUmc Jaap Reijneveld is dagvoorzitter. Ook vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen, overheden en de farmaceutische industrie praten mee. Doel van deze conferentie is een doorbraak in de behandeling van hersentumorpatiënten door het opstellen van een concreet ‘aanvalsplan’.