Ikazia-thuismeten-hartfalen-app_Pixabay
Beeld: Pixabay

Het Ikazia Ziekenhuis breidt vanaf heden de digitale zorg bij cardiologie uit met de Thuismeten app van Luscii. De Thuismeten app gaat patiënten met chronisch hartfalen en die recent zijn opgenomen met hartfalen op afstand volgen. Het Rotterdamse ziekenhuis werkt al een tijdje met diverse apps voor zorg op afstand en voor informatievoorziening die beter bij de patiënt aansluit.

De patiënten die het ziekenhuis op afstand monitort, krijgen een bloeddrukmeter en weegschaal mee om thuis zelf hun bloeddruk en gewicht in de app bij te houden. Patiënt en zorgverlener houden zo beiden meer zicht op en regie over het ziekteproces. Als meetwaarden afwijken kan de zorgverlener zo nodig direct ingrijpen, en de patiënt hoeft op deze manier minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Zo houden de zorgverleners een virtuele vinger aan de pols en de patiënt staat toch direct in verbinding met zijn zorgverleners.

Zorg op maat

Via de app kan de patiënt ook filmpjes bekijken over hartfalen en vragen stellen aan haar of zijn zorgverlener. De inzet van de Thuismeten app levert zorg op maat. ‘Als de gezondheidssituatie van een patiënt verslechtert door hartfalen, krijgen wij hier een melding van en kunnen wij sneller ingrijpen en bijsturen als dit nodig is’, zegt Katalin Messemaker, verpleegkundig specialist hartfalen in Ikazia. ‘We kunnen zo mogelijk verergering van het hartfalen voorkomen en daarmee ook een eventuele ziekenhuisopname.’ Cardioloog Mireille Emans vult haar aan: ‘Het is voor ons een mooie kans om de kwalitatieve en patiëntgerichte zorg waar Ikazia om bekend staat, ook in de thuisomgeving toe te spitsen op de individuele patiënt.’