Inpandige rookruimtes in zorginstellingen moeten per 1 juli a.s. gesloten zijn. Ook gemeentehuizen, bibliotheken, musea en sportkantines moeten aan deze regel volgen.
Het rookvrij maken van publieke ruimtes is een pijler onder het Nationaal Preventieakkoord uit 2018. In het Nationaal Preventieakkoord streven overheid en maatschappelijke organisaties en instellingen naar een ‘rookvrije generatie’ in 2040. Rookvrij betekent in dit verband dat dan geen jongeren en zwangere vrouwen meer roken en dat het aantal rokende volwassenen met driekwart afneemt, tot 5%.
In het Staatsblad staat een toelichting op de aanpassing van het Tabaks- en rookwarenbesluit.
Veilige werkplek
Staatssecretaris Paul Blokhuis wil met de sluiting van inpandige rookruimtes garanderen dat personeel veilig kan werken in publieke gebouwen. Niet alleen de rokers worden immers blootgesteld aan schadelijke stoffen. Dat geldt ook voor passanten, omstanders en schoonmakers van de rookruimten. Een van de motiveringen van de sluiting is dat rookruimtes het roken normaliseren en faciliteren.
Roken ontmoedigen
Er zijn in het afgelopen jaar meerdere ontmoedigingsmaatregelen genomen in het kader van het Nationaal Preventieakkoord. In april 2020 ging de prijs van rookwaren met een euro omhoog. Sinds vorig jaar juli zijn tabaksartikelen in de supermarkt uit het zicht geplaatst; per 2021 geldt dat ook voor tankstations, tabak- en gemakszaken, drogisterijen, avondwinkels en horeca. Bovendien zijn e-sigaretten onder het rookverbod gebracht. Alle onderwijsterreinen zijn inmiddels rookvrij. Sinds oktober 2020 zijn sigaretten en shag gehuld in neutrale verpakkingen.
Makkelijker om te stoppen
Naast de ontmoedigingsmaatregelen tegen het roken, krijgen mensen steun bij het stoppen met roken. Zo is ‘stophulp’ sinds 2020 ondergebracht in het basispakket . In oktober vorig jaar is daarnaast door het ministerie samen met haar partners voor het eerst in 10 jaar weer een grote stoppen-met-roken-campagne onder de naam PUUR Rookvrij gestart. Die campagne biedt rokers die willen stoppen op allerlei manieren hulp.
NVWA handhaaft
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is belast met de handhaving van het rookverbod. Meer informatie vindt u op de website van de NVWA.