Intensive Care op de Dutch Design Week 2016 toont alternatieve denkrichtingen van ontwerpers en makers op actuele vraagstukken in de zorg:

van verbeelde toekomstvisies tot concrete ontwerptoepassingen. De tentoonstelling laat een rijke verscheidenheid zien aan projecten die de afgelopen jaren door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zijn ondersteund. De expositie is te zien van 22 t/m 30 oktober op de 8e verdieping van het Veemgebouw.

De gezondheidszorg is in transitie. De combinatie van decentralisatie, privatisering en bezuinigingen heeft ingrijpende gevolgen voor de zorg en de omgeving waarin zorg wordt verleend. Tegelijkertijd komt er steeds meer aandacht voor de beleving van zorg en het perspectief van de patiënt. Binnen deze context kunnen ontwerpers nieuwe visies, werkwijzen of toepassingen introduceren, juist omdat zij vrij van de gangbare kaders kunnen denken. De tentoonstelling Intensive Care toont aan de hand van producten, video’s, multimediaproducties en installaties wat de aanjagende rol van de ontwerper kan zijn binnen de zorg.

De tentoonstelling
Curator Bruno Vermeersch ontwerpt de tentoonstelling als een paviljoen met ruimtes die refereren aan een wachtkamer, een spreekkamer of behandelruimtes. In dit fictieve zorggebouw brengt Vermeersch zowel toegepast als autonoom werk samen. Te zien zijn onder meer de Waiting Room Survival Kit van Philip Lüschen en de schommelbank van Samira Boon voor mensen met dementie. De multimediale productie Modular Body van Floris Kaayk verhaalt over het creëren van menselijke organen via biotechnologie en de Healing Prints van Pinar & Viola bieden een toekomstvisie op dokterskleding met een helend effect. Ook wordt speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk gemaakt, zoals het audiovisuele werk van Tom Loois dat de bezoeker verwelkomt in het zorgpaviljoen, of een kort verhaal geschreven door Daniël Rovers als literaire, fictieve beschouwing op de zorg.

Met: Lernert & Sander, Bora Hong, Mathijs Munnik, Enrichers, Mxt landschapsarchitecten en Helma van Rijn, Philip Luschen, Tom Loois, Stichting Serious Film/Floris Kaayk, Bart Eysink Smeets, Samira Boon, Studio Jarrik Ouburg, Pinar & Viola, The One Minutes, michiel Zegers, Daniel Rovers en de genomineerden van de Hedy d’Ancona-prijs 2016.

Foto: Intensive Care op de Dutch Design Week 2016

Bron: Stimuleringsfonds