Op 7 en 8 december organiseerde VUmc een internationaal congres over diastolisch hartfalen. Dit is hartfalen waarbij de hartspier niet kan ontspannen en het hart zich niet (meer) goed kan vullen. Het wordt vaak veroorzaakt door leefstijlfactoren (overgewicht, te weinig bewegen, roken).
Op dit congres met de naam MEDIA (‘MEtabolic route to DIAstolic heartfailure’) waren tientallen cardiovasculaire specialisten uit binnen- en buitenland aanwezig. Het is de afsluiting van een Europees onderzoeksproject van 5 jaar.
Dit onderzoek naar het minder elastisch worden van de hartspier, startte in 2010 met een projectvoorstel aan de EU van verschillende Europese labs en instituten. De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan, van Amsterdam tot Porto, Dublin en Oslo. Vumc was de coördinerende instantie en daarom was de afsluitende conferentie hier. Doel van het onderzoek was meer begrip te krijgen van diastolisch hartfalen.
Prof. Dr. Walter Paulus van VUmc, fysioloog en organisator van de MEDIA Meeting: “We weten er nu inderdaad veel meer over dan vijf jaar geleden. We ontdekten een mechanisme van hartfalen waarbij het hart stijf wordt. Hierbij zijn vooral de kleine bloedvaten in het hart aangetast en ontstaat bindweefsel in het hart dat vrijwel niet soepel te maken is. Er is over de jaren steeds meer inzicht in de ziekte ontstaan. Obesitas, nierfalen en diabetes, die ontstekingen in het lichaam veroorzaken, kunnen bijdragen aan het ontstaan van diastolisch hartfalen. De diagnostiek blijkt een probleem omdat het moeilijker met een echo is vast te stellen, zoals bij andere hartziekten. Want de vullingsdruk van het hart is bijna niet te meten. We hebben wel specifieke biomarkers in het bloed gevonden die een indicatie zijn voor risico op dit soort hartfalen. We delen onze kennis en ervaring met onderzoekers en dokters wereldwijd.”
Bron: VUmc