Op 1 november is officieel de inschrijving geopend voor Europese tech-bedrijven om een grote zorginnovatie te ontwikkelen die veel impact heeft op de ‘patiëntenzorg van morgen’ in alle ziekenhuizen.  Het UMC Utrecht daagt samen met vier Europese ziekenhuizen bedrijven uit een techniek te ontwikkelen voor het continu en op afstand monitoren van de vitale functies. Het gaat in eerste instantie om patiënten die van de intensive care af komen maar later kan dit ook op ander type patiënten worden toegepast. Volgens initiator en coördinator Cor Kalkman kan “met nieuwe intelligente technologie deze nieuwe vorm van monitoring van deze patiënten ernstige complicaties voorkomen en levensreddend zijn’. De Europese Commissie  subsidieert dit project met 5,3 miljoen euro. Bedrijven die aan dit zogenaamde Nightingale project willen meedoen krijgen tot 12 januari 2018 de kans zich in te schrijven in een openbare tender.

 

Na een ingrijpende operatie waarbij patiënten op de intensive care hebben gelegen, bestaat er een verhoogd risico dat zij op de verpleegafdeling of thuis na ontslag complicaties ontwikkelen. Als een patiënt snel achteruit gaat en bijvoorbeeld een longontsteking of bloeding krijgt, dan is vroege herkenning van levensbelang. Kalkman: “Met de beoogde draadloze bewaking wordt de toestand van de patiënt constant op afstand bewaakt en kan er door persoonsgebonden alerts sneller worden gestart met een behandeling.”

Op afstand, slim monitoren
De vijf ziekenhuizen (UMC Utrecht  samen met Universitair Ziekenhuis Leuven, University College London Hospitals, het Karolinska University Hospital in Stockholm en Uniklinik Aachen) zoeken bedrijven met kennis en ervaring op het gebied van medische sensoren en complexe signaalanalyse die een oplossing kunnen ontwikkelen voor het op afstand monitoren van vitale functies van patiënten. Het moet een monitoring- en communicatiesysteem zijn dat patiënten met zorgverleners verbindt, slimme zelflerende algoritmen gebruikt om vroegtijdige achteruitgang te herkennen en geïntegreerd is met informatiesystemen van verschillende zorgverleners. Kalkman: “Op dit moment zijn er weliswaar deeloplossingen maar een echte grote doorbraak ontbreekt terwijl de technologie wel beschikbaar is”.  Nightingale betrekt naast zorgprofessionals ook patiënten en mantelzorgers om te zorgen dat de technologie goed aansluit bij de mogelijkheden en wensen van de patiënt.”

Subsidie via PCP
De Europese Unie heeft een nieuw programma opgezet met de naam ‘Precommercial Procurement’. In plaats van de Europese industrie direct te subsidiëren in hun eigen innovatieve ontwikkelingen, die niet altijd aansluiten op de wensen van patiënten en zorgverleners, wordt er nu subsidie van € 5,3 miljoen toegekend aan ziekenhuizen met een ‘clinical need’ die een oplossing zoeken. Hiermee wordt de Europese industrie middels een aanbesteding uitgedaagd om een innovatieve oplossing te ontwikkelen die aansluit op de behoeftes uit de praktijk. Ruim 130 tech bedrijven hebben al interesse in Nightingale getoond. Mocht u een partner zoeken met wie u samen wilt inschrijven bekijk dan de lijst van geïnteresseerden op:  www.nightingale-h2020.eu

Bron: UMC Utrecht