Tot voor kort verdwenen bij de Isala ziekenhuizen maandelijks meer dan 20.000 tabletten in de afvalton bij Klinische Farmacie. Dat was medicatie die terugkwam van verpleegafdelingen.Dankzij een listig retoursysteem kan 90% van deze medicijnen nu terug de voorraad in.
Ziekenhuisapothekers Peder Nygård en Douwe van der Meer: “Het weggooien werd altijd gedaan uit veiligheid. Dat is natuurlijk belangrijk, maar ook in de ziekenhuisapotheek willen wij duurzamer werken. Nu gooien wij medicijnen die terugkomen van een afdeling niet meer standaard weg, maar leggen ze terug in de voorraad. Wat blijkt: negentig procent minder verspilling.”
Raar
Iedere dag komen er veel medicijnen terug van verpleegafdelingen. Bijvoorbeeld omdat de patiënt eerder met ontslag ging, genoeg heeft aan een lagere dosis of omdat de arts iets anders voorschreef. Alles werd in een afvalton gegooid dat meeging met het ziekenhuisafval. Nygård: “Als je bedenkt dat grondstoffen voor veel pillen uit China komen. Deze vervolgens vaak gemaakt worden in India. Dan moeten ze nog verpakt worden in strips, een doosje er om heen en het gaat naar de apotheken. Zo’n lang traject en dan gooien wij een tablet binnen 24 uur ongebruikt in de prullenbak. Dat is toch raar.”
Polsbandje
Het grootste risico is dat tabletten op de verkeerde plek teruggelegd worden en een patiënt daardoor het verkeerde medicijn krijgt. Van der Meer: “De kans dat dit gebeurt in Isala is nihil omdat wij de basis goed op orde hebben. Hier bij Klinische Farmacie vind je de vulstations. Apothekersassistenten vullen daar per dag de medicijnkarren voor de afdeling. Iedere patiënt heeft een eigen laatje. Door de pil te scannen, controleer je of dit het juiste medicijn is. Op de afdeling volgt nog een controle. De verpleegkundige scant ook het medicijnen en daarnaast het polsbandje van de patiënt. Is het niet het goede medicijn, dan geeft de computer het aan. Dat is dus twee keer een controle van een persoon en twee keer door de computer.”
Drukstrip kapot?
Nygård: “Medicijnen die terugkomen van afdelingen doen de apothekersassistenten in aparte doosjes die voor de originele verpakking staan. Als je daar eentje uithaalt, weet je dat het een retourmedicijn is en ben je extra alert. Is de drukstrip bijvoorbeeld nog intact?” De reden dat medicijnen in zo’n grote hoeveelheden werden weggegooid, was de angst dat er iets mis kon zijn met het medicijn na het verlaten van de apotheek. Van der Meer: “Maar hoe groot is die kans? De pil verlaat het ziekenhuis niet, is binnen een dag terug bij Klinische Farmacie en de patiënt kan er ook niets mee gedaan hebben. Ontzettend zonde dus om de tabletten zomaar weg te gooien. Ook als je bedenkt dat er regelmatig medicijnen in de ton verdwenen die moeilijk verkrijgbaar waren”.
Over de datum
De twee waren in eerste instantie wel bang voor veel extra werk, maar een pilot op een paar afdelingen gaf aan dat het heel erg meevalt. Medewerkers zijn er niet veel meer tijd mee kwijt. Klinische Farmacie doet meer om het ziekenhuis duurzamer om te laten gaan met medicatie. Ook wordt nu een keer per maand op houdbaarheid gecontroleerd in plaats van eens in de drie maanden. Zo hoeft er minder vaak voorraad mee terug omdat het voor de volgende controle over de datum zal raken.
Bron: Persbericht Isala