Foto: Lumn, Pexels.com

Door het plaatsen van een glaswand bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp wordt zo’n 25 a 30 procent energie bespaard. Vooral in de zomer scheelt het zo’n 5 à 6 graden, waardoor minder gekoeld hoeft te worden. Ook in de winter is er een voordeel. De nieuwe glaswand is vóór de bestaande gevel geplaatst en de tussenruimte werkt isolerend. Bovendien is daar een plantenwand in geplaatst.

Projectleider Lukas Buchsteiner vertelde aan Facto: “Het gebouw staat inmiddels al zo’n vijftig jaar en sommige delen zijn in de tussentijd wat verouderd. Zo ook de kozijnen. In de winter stond de condens op de ramen.” Het vervangen van de hele pui bleek erg onpraktisch en een langdurig proces. De glazen wand bood uitkomst.

Groene wand filtert binnenlucht

De lege ruimte tussen de bestaande gevel en de glazen wand wordt gesierd door bakken vol planten die de lucht zuiveren. Een ventilatiesysteem pompt de ‘vervuilde’ lucht uit het ziekenhuis de galerij in, zodat de planten de CO2 kunnen omzetten in zuurstof. De schone lucht wordt vervolgens weer terug in het ziekenhuis geblazen. In de toekomst komen deze planten op elke etage. Dit draagt ook bij aan de healing environment. Het plan is om de watervoorziening van de planten ook nog te verduurzamen, door het gebruik van regenwater van het dak. Maar een optie is ook om (schoon) dialysewater te gebruiken.

Bron: Facto