De Groninger start-up Ivy Medical ontwikkelde een pompsysteem waarmee een infuusbehandeling volledig draagbaar te maken is. Omdat de mobiliteit van patiënten een aandachtspunt is, nodigde Radboudumc het bedrijf twee jaar geleden uit om dit concept verder uit te werken in de praktische omgeving van een ziekenhuis. Eerder deze maand ondertekenden beide partijen een vergaande samenwerking. “Door de expertise en ervaring van zorgprofessionals bij het Radboudumc te verbinden aan de technische kennis en kunde van Ivy Medical, komen we tot oplossingen waar de patiënt en verpleegkundigen behoefte aan hebben”, aldus Leanne van Almen, manager van het innovatielab van Radboudumc waar Ivy Medical ondergebracht is.

Nauwkeurig en robuust
Er worden in Nederland jaarlijks meer dan twee miljoen behandelingen via infuus toegediend. De patiënten die zo’n behandeling ondergaan krijgen hiervoor vaak een infuuspomp aan een verrijdbare paal aangewezen. Deze infuuspalen zijn zwaar, onhandig en belemmeren de voor het herstel zo belangrijke mobiliteit van patiënten. Ivy Medical heeft een totaal nieuw draagbaar pompsysteem ontwikkeld, de Ivy One, dat zeer nauwkeurig en robuust is, en patiënten en verpleegkundigen optimaal ondersteunt.

Planbaar
Daarnaast is het systeem heel gebruiksvriendelijk. “Verpleegkundigen zijn vaak meer dan twee uur per dag bezig met handelingen omtrent infuustherapie. De Ivy One maakt infuustherapie planbaar en genereert minder alarmen, wat veertig minuten per dag teruggeeft aan de verpleegkundige en zo de hoge werkdruk verlaagd”, verklaart Melcher Frankema, CEO van Ivy Medical. Uiteindelijk zorgt het draagbare infuus ook voor lagere kosten en verwacht Ivy Medical een flinke reductie in plastic afval.

Klinische evaluatie
De komende maanden werkt het partnerschap tussen Radboudumc en Ivy Medical, dat al fondsen aantrok van NWO, ZonMW, RVO en Carduso Capital, toe naar een plan voor de klinische evaluatie. Als die evaluatie goed verloopt, verwacht het team in 2022 het product te kunnen lanceren.