Jacqueline Vink is per 1 oktober aangetreden als hoogleraar Psychopathologie van kind en gezin aan de Radboud Universiteit.
De nieuwe hoogleraar is afkomstig van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam en is bekend vanwege haar werk aan het Nederlands Tweelingen Register en het onderzoek naar genetische kwetsbaarheid voor verslaving.
De expertise van prof. Vink sluit goed aan op het onderzoek binnen het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit, waar prof. Rutger Engels ruim tien jaar geleden een onderzoekslijn opzette naar beginnende verslaving bij adolescenten. Jacqueline Vink gaat in het BSI onderzoek doen naar de invloed van genetische en sociale factoren op middelengebruik en verslavend gedrag.
Jacqueline Vink (1973, Hoogeveen), studeerde Biologie aan de VU. Als moleculair bioloog, en met ervaring op het gebied van de epidemiologie, gebruikte ze epidemiologische technieken voor haar onderzoek naar de invloed van genen en omgeving op rookgedrag en nicotineafhankelijkheid bij de afdeling Biologische Psychologie aan de VU. In 2004 promoveerde ze op dit onderzoek. Aansluitend werkte ze er als postdoc, universitair (hoofd)docent en sinds 2014 als hoogleraar Genetics and Addictive Behavior. In de loop der jaren heeft Jacqueline Vink haar onderzoek uitgebreid naar andere middelen (cannabis, alcohol, koffie) en verslavend gedrag (internetverslaving).
International Cannabis Consortium
In 2011 kreeg Jacqueline Vink een ERC Starting Grant van anderhalf miljoen euro voor onderzoek naar de genetische aanleg voor verslaving. Ze is ook als Principal Investigator verbonden aan het International Cannabis Consortium. In Nijmegen zal Jacqueline Vink verder onderzoek doen naar de interactie tussen erfelijke aanleg en omgevingsfactoren bij het ontwikkelen van verslavend gedrag.