artists impression van het Jeroen Pit Huis
Ontwerp van het Jeroen Pit Huis

Op het terrein van Amsterdam UMC wordt Het Jeroen Pit Huis gerealiseerd, een uniek zorgcentrum voor ernstig zieke kinderen. Hier kunnen chronisch zieke kinderen en hun families zich thuis voelen. Directeur André Köster blikt samen met Emilie van Karnebeek, voorzitter en een van de initiatiefnemers van het project, vooruit op de bouw van dit bijzondere pand.

“Het is een geheel nieuw zorgconcept”, legt initiatiefnemer Emilie van Karnebeek uit. “We willen de overstap van het ziekenhuis naar huis veiliger, makkelijker  en duurzamer maken voor chronisch ernstig zieke kinderen en hun ouders. Eigenlijk een transitiehuis dus.” Emilie legt uit dat het nu voorkomt dat kinderen weken, maanden en soms zelfs jaren in het ziekenhuis liggen omdat ze hoogwaardig verpleegkundige zorg nodig hebben die thuis niet te organiseren is. “Het is een gigantische opgave voor ouders en het kan een gezin volledig ontwrichten.
We willen kinderen die noodgedwongen te lang in het ziekenhuis liggen een plek bieden in Het Jeroen Pit Huis. Hier kunnen ze samen met hun ouders, broertjes en zusjes leren omgaan met hun ziekte in een huiselijke setting. Zo kunnen ze met zelfvertrouwen die zorg thuis zelf voortzetten.” De verwachting is dat families tussen de drie weken en drie maanden in de zorginstelling verblijven. “Aan het begin van de opname maken we samen een transitieplan, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren voor het gezin om samen, gesterkt, naar huis te kunnen. Te denken is aan zaken als verpleegkundige handelingen, maar ook aan organisatorische en administratieve voorbereidingen op het regelen van de zorg straks thuis.

Jeroen Pit
Het idee voor de zorginstelling is afkomstig van de zus van Emilie. Zij werkte 7 jaar geleden als kinderarts in Canada en stuitte daar op een vergelijkbaar zorgconcept. “Ze wilde samen met mij eenzelfde soort instelling opzetten in Nederland. In het begin leek het een utopie, maar we vonden al snel vruchtbare aarde bij het Amsterdam UMC”, vertelt Emilie opgetogen. Het onderwerp is voor haar geen ver-van-haar-bed-show. Ze weet als geen ander wat de impact kan zijn van ernstige ziekte binnen een gezin. Haar man, Jeroen Pit, overleed in 2012 na een lange strijd tegen kanker. “Ik weet hoe verschrikkelijk het is als iemand van wie je houdt zo ziek is. Het zal je kind maar overkomen. Ik besloot direct mijn tanden hierin te zetten.” De zorginstelling draagt de naam van haar overleden man. “Zijn gedachtegoed reflecteert in dit project. Jeroen was een krachtige optimistische man met een groot hart. Een echte familieman die iedereen het beste gunde. Door het project met een deel van zijn erfenis te financieren geef ik zijn gedachtegoed letterlijk door aan anderen. Ik vind het mooi en fijn dat zijn naam daarmee voortleeft.”