Het ontkalken van een waterkoker of koffiezetapparaat is nog eenvoudig, maar het ontkalken van de waterleiding in een woning is van een andere orde. Door een kalkfilter aan te sluiten op de waterleiding worden de leidingen vrij van kalk. Daarbij heeft zacht water dat geproduceerd is door een kalkfilter op basis van ionenwisseling, de eigenschap bestaande kalkaanslag in leidingen op te lossen.

Wat is zacht en hard water
Kalk is een natuurlijke stof die hoofdzakelijk bestaat uit calcium en magnesium. De hardheid van water wordt gemeten in Duitse hardheid (DH). In Nederland wordt de volgende indeling van hardheid aangehouden: 0-4 DH: zeer zacht water, 4-8 DH: zacht water, 8-12 DH: gemiddeld water, 12-18 DH: vrij hard water, 18-30 DH: hard water en groter dan 30 DH: zeer hard water. Over het algemeen is de waterhardheid in Nederland hard tot vrij hard. Het minst harde water is in Friesland, Flevoland en een deel van Gelderland. Delen van Overijssel, Limburg en Noord-Brabant hebben erg hard water.

Gezondheid
De aanwezigheid van kalk is over het algemeen gunstig voor de gezondheid omdat het bijdraagt aan onze dagelijkse inname van calcium. Calcium zorgt voor sterke botten en een gezond gebit. Omdat calcium goed is voor de gezondheid is in het Drinkwaterbesluit omschreven dat waterleidingbedrijven drinkwater niet verder mogen ontharden dan 5,6 DH.

Kalkafzetting
Veel kalk in het water veroorzaakt kalkafzetting met name als hard water verwarmd wordt. Vooral op tegels, de douchewand en op huishoudelijke apparatuur die water verwarmen, zoals wasmachines, koffiezetapparaten, waterkokers en vaatwassers. Dergelijke apparaten raken beschadigd omdat kalk zich op het verwarmingselement vormt. Hierdoor gebruiken de apparaten meer energie en hebben een aanzienlijk kortere levensduur. Ontkalken van apparaten verlengen de levensduur, maar het heeft slechts een tijdelijk effect. Ontkalken van waterleiding en het verminderen van de hardheid van water bieden de oplossing.

Drinkwater is een eerste levensbehoefte. Het moet schoon en veilig zijn om te drinken. Drinkwaterbedrijven moeten controleren of de kwaliteit van het geleverde drinkwater voldoet aan de kwaliteitsnormen.
Kalk vervuilt leidingen en de kans op legionella besmetting neemt toe. De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in nevelvorm in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken.