‘Gastvrij, eenvoudig en duidelijk’. Dat vinden patiënten en bezoekers van de bewegwijzering in de polikliniek in Roosendaal,zo blijkt uit onderzoek. Een belangrijke reden om ook in de polikliniek Bergen op Zoom de verwijzing op routenummers in te voeren. De nieuwe bewegwijzering is maandag 7 oktober ingegaan.
Op de vorige bebording in Bergen op Zoom volgde de bezoeker de route op naam, waardoor er veel tekst op de verwijsborden stond (zie foto rechts).  “Dan moet je steeds bij elke nieuwe richting alle namen doorlezen om de juiste route te blijven volgen.
Dat is niet zo gebruiksvriendelijk,” vertelt Saskia Koevoets, zorgmanager en projectleider van de werkgroep bewegwijzering. “Zeker niet als je bedenkt dat patiënten en bezoekers vaak toch al best zenuwachtig zijn als ze de polikliniek binnenkomen.”
 

“Een ziekenhuis is een complex gebouw,” vervolgt Marie-Thérèse Fleuren, coördinator ruimtenbeheer. “Ga maar na. Alleen de ingang al;  je kunt op verschillende plaatsen naar binnen. Daar kom je dan voor je gevoel in een doolhof terecht met zoveel gangen en bestemmingen. Het is dan zo belangrijk dat je je weg goed kunt vinden. Mensen worden onzeker als ze moeten zoeken. En dat is niet nodig.”

Eigen routenummer

Gezien de ervaringen met de bewegwijzering op routenummer in Roosendaal is besloten dit systeem ook in de polikliniek Bergen op Zoom te gaan gebruiken. “Elk meldpunt in de poli heeft een eigen routenummer . Een cijfer is gemakkelijk te onthouden en ook veel geschikter om door te verwijzen,” zo noemt Saskia enkele voordelen. “Op elk keuzepunt kan de juiste richting naar elke bestemming vermeld worden. De aanduidingen op de borden zijn goed leesbaar door de witte tekst en de donkergrijze ondergrond. Ook het lettertype is duidelijk.”

Verpleegafdelingen

De verpleegafdelingen zijn niet meegenomen in de nieuwe bewegwijzering. Zij blijven de EFG-nummers houden.