Op woensdag 28 oktober vond de eerste live-uitzending van een 3D operatie plaats.
Dit was mogelijk door een samenwerking tussen KNO-artsen van het UMC Utrecht en nieuwe technologie van het bedrijf Polycom. Door deze techniek is het nu mogelijk om met een normale videoverbinding over internet, een zogenaamde H.323 verbinding, 3D beelden uit te zenden.
Als eerste toepassing van deze techniek wereldwijd is een ooroperatie (stapedotomie) live uitgezonden in 3D. De operatie werd gedaan door KNO-arts prof. dr. Wilko Grolman van het UMC Utrecht. Deze operatie heet een stapedotomie en wordt uitgevoerd bij patiënten met otosclerose. Bij otosclerose is de stijgbeugel (één van de gehoorbeentjes) vastgegroeid aan het slakkenhuis. Hierdoor is de stijgbeugel minder goed in staat om geluid over te brengen en ontstaat gehoorverlies. Bij een stapedotomie wordt de stijgbeugel gedeeltelijk verwijderd en vervangen door een prothese. Deze prothese geeft dan het geluid door aan het slakkenhuis, om zo het gehoor te verbeteren.
De beelden werden gemaakt met hulp van een 3D microscoop van ZEISS. Hiermee is het mogelijk dat de mensen die meekijken hetzelfde beeld hebben als de chirurg. Prof. Grolman: “In oorchirurgie in het bijzonder is het erg belangrijk om een goede 3D oriëntatie van het operatiegebied te hebben. De chirurg werkt namelijk met kleine instrumenten in de diepte. Daarnaast zijn de anatomische structuren, zoals de gehoorbeenketen, heel klein. De stijgbeugel is bijvoorbeeld maar 2-3 millimeter groot. Omdat de andere leden van het operatieteam ook 3D beeld hebben, zullen zij een veel betere ruimtelijke oriëntatie hebben dan op een gewoon 2D scherm. Daarnaast kan een KNO-arts veel beter meekijken als een arts-in-opleiding de operatie uitvoert.”
Vanuit Utrecht worden regelmatig online live-operaties uitgezonden als nascholing voor medisch specialisten. Prof. Grolman: “De techniek van Polycom is in staat om 3D beelden live via een normale videoconferentie-verbinding te versturen. Met 3D technologie bij live-operaties denken wij dat we de kwaliteit van nascholing nog verder kunnen verbeteren.”