Koelvesten tijdens een Covid-19 dienst zorgen ervoor dat verpleegkundigen minder warmte ervaren tijdens hun werkzaamheden en daardoor prettiger en comfortabeler hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Tijdens hun dienst dragen zij drie uur achter elkaar beschermende kleding, waaronder de temperatuur kan oplopen tot wel zo’n 36 graden, zo blijkt uit onderzoek van TNO en Radboudumc. Inmiddels behoren de koelvesten tot de standaard werkkleding van verpleegkundigen op de Covid-verpleegafdelingen van het Radboudumc.

De koelvesten, eigenlijk ontwikkeld voor topsporters op de Olympische Spelen in Tokyo, werden aangepast en gereedgemaakt voor gebruik in de Covid-zorg. “De topsport-koelvesten waren niet direct geschikt voor gebruik, want die waren ontwikkeld om snel te koelen vooraf of na afloop van een fysieke inspanning. In de COVID-zorg gaat het om langdurige inzet, waarbij de vesten tíjdens de zorgactiviteiten gedragen worden. De vesten blijven een langere periode koelen”, verklaart Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog en projectleider van het Olympische Spelen-project Thermo Tokyo.

Studie naar effecten
Terwijl de koelvesten al in gebruik waren, liep er een studie naar de effecten ervan. In dit COOLVID-onderzoek, uitgevoerd door TNO en Radboudumc, werden zeventien verpleegkundigen van het Radboudumc, werkend in de Covid-zorg, twee dagen gevolgd; één dag met en één dag zonder koelvest. Het vest droegen ze over hun medische kleding heen en onder de beschermende kleding. Hierbij werden onder meer de lichaamstemperatuur en hartslag gemeten, en daarnaast ook subjectieve zaken zoals comfort en hitte-ervaring.

Minder discomfort
De uitkomsten, nu gepubliceerd in Temperature, laten zien dat de lichaamstemperatuur van de deelnemers wel iets, maar niet enorm opliep, ondanks het feit dat de temperatuur onder de beschermende kleding dat wel deed. Wel was de hartslag een paar slagen per minuut lager op de dagen dat het koelvest gedragen werd. Het grootste verschil zat in de subjectieve beleving van de zorgverleners. “Zonder koelvest ervaart bijna 90% van de verpleegkundigen discomfort en warmte, met koelvest is dat nog maar 20 tot 30%. De omstandigheden waaronder ze hun werk moeten doen, worden dus als prettiger en comfortabeler ervaren. Vrijwel iedereen zegt: ik kan met een koelvest werken zoals ik normaal gesproken zonder beschermende kleding werk”, zegt Yannick de Korte, promovendus van de afdeling fysiologe en medeonderzoeker van het COOLVID-onderzoek.

Infographic
Het COOLVID-onderzoek is uitgevoerd binnen het project Medical Heat Stress; door TNO (als onderdeel van het brains4corona-programma) en Radboudumc, voortbouwend op het project Thermo Tokyo. De studie is gefinancierd door ZonMw. De onderzoekers hebben een infographic ontwikkeld voor het gebruik van de koelvesten, die wordt vertaald in negen talen en is ondersteund door EU Horizon 2020.