Ziekenhuis Nij Smellinghe mocht drie koppelbedden van stichting Roparun in ontvangst nemen. Een koppelbed geeft de partner, familielid of dierbare de mogelijkheid om in de laatste levensfase tegen elkaar aan te kruipen en elkaars nabijheid te voelen. De koppelbedden bieden dierbaren comfort en kunnen in heel Nij Smellinghe worden ingezet.

 

Warmte van een dierbare

“Een koppelbed biedt de mogelijkheid om in de laatste fase van iemands leven de warmte van een dierbare te voelen. Een hand, een knuffel, in elkaars armen liggen of gewoon naast elkaar kunnen liggen en elkaars nabijheid beleven. Dat biedt zoveel troost voor een kind, ouder, opa of oma, partner, vriend of vriendin die afscheid moeten nemen van het leven en naasten. Een mens kan niet zonder liefde en nabijheid, ook niet in de stervensfase,” aldus Marieke Hillebrand, verpleegkundige in opleiding tot specialist in ziekenhuis Nij Smellinghe. “Sommige mensen hebben zoveel pijn, die kunnen geen aanraking verdragen. Wat fijn dat een dierbare dan wel naast iemand kan liggen en op gelijke hoogte nog lieve woorden kan delen. En niet ongemakkelijk in een stoel zit of op een stretcher ligt. We zijn stichting Roparun en alle deelnemers die zich voor dit doel inzetten zeer dankbaar.”

 

Koppelbed

Een koppelbed is een logeerbed wat een eenpersoons hoog-laag zorgbed in een handomdraai een volwaardig tweepersoonsbed maakt. Op deze manier is het mogelijk om, ook wanneer een naaste in een zorgomgeving moet verblijven, nog fysiek dichtbij diegene te zijn. Net als thuis een hand kunnen vasthouden, tegen elkaar aankruipen of samen naar muziek luisteren. De bedden kunnen ook worden ingezet wanneer er door andere omstandigheden nabijheid van een naaste gewenst is, bijvoorbeeld na slecht nieuws of bij verwardheid.

 

Stichting Roparun

Stichting Roparun beheert de gelden die worden ingezameld door de deelname van meer dan driehonderd teams aan de Roparun. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen. Het geld gaat naar verschillende grote en kleine doelen gericht op ondersteunende zorg aan ernstig zieke mensen en hun naasten. Dit jaar krijgen zorginstellingen in heel Nederland gezamenlijk vijfhonderd koppelbedden en Nij Smellinghe ontving drie bedden.