MIST-studie

De laatste corona-adviezen – het (zelf-)test- en isolatieadvies –  vervallen. Het kabinet heeft dat op 10 maart besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Dit is mogelijk omdat de afweer in Nederland inmiddels hoog is en weinig mensen ernstig ziek worden van de huidige virusvarianten, hoewel het aantal ziekenhuisopnamen in verband met Covid-19 de afgelopen maand iets steeg. Het kabinet roept dan ook op om het gezonde verstand te (blijven) gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten.

Nederland is wat betreft het coronavirus in de endemische fase beland: het virus gaat weliswaar constant rond onder de bevolking, maar bijna iedereen heeft door vaccinatie of een doorgemaakte infectie afweer opgebouwd. Hierdoor worden maar weinig mensen ernstig ziek.  Covid-19 leidt niet meer tot grote maatschappelijke en economische problemen.

‘Ermee leven’

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Met het afschaffen van de laatste corona-adviezen laten we een bijzondere periode achter ons, een periode die we niet snel zullen vergeten. Dat moet ook niet, want het coronavirus is er nog steeds en zal ook blijven. We zullen er simpelweg mee moeten leven en dat gaat gelukkig steeds beter.
COVID heeft ons laten zien dat we door een paar eenvoudige basisprincipes toe te passen, zoals handen wassen, in je elleboog hoesten  – u kent ze allemaal – verspreiding van virussen kunnen beperken. Dat geldt niet alleen voor Corona, maar ook voor andere infectieziekten. Laten we daarom ons gezonde verstand gebruiken als we griep-of verkoudheidsklachten hebben. Dat is niet alleen goed voor de medisch kwetsbaren, maar voor ons allemaal.”

Geen nieuwe vaccinatieronde in het voorjaar

Verder is besloten dit voorjaar geen nieuwe vaccinatieronde te organiseren. Dit komt door het verloop van de pandemie, de opgebouwde bescherming en de minder ziekmakende omikronvariant die op dit moment dominant is. Een extra herhaalprik zou op dit moment maar een geringe extra bescherming bieden. Voor sommige mensen met een medisch hoog risico kan het wel nodig zijn een extra herhaalprik te halen. Het gaat om individuele patiënten. Zij kunnen doorverwezen worden door hun medisch specialist. De basisserie en de herhaalprik blijven beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar die deze nog niet gehaald heeft.

Sluiten GGD-teststraten

De GGD-teststraten worden na 17 maart gesloten nu het OMT heeft aangegeven dat grootschalig testen geen toegevoegde waarde meer heeft. Mensen die een DCC-herstelbewijs of testbewijs nodig hebben om te reizen kunnen die dan alleen nog via de commerciële teststraat krijgen.