Duizenden monsters van bloed, urine, ontlasting en sperma van patiënten uit deze regio onderzoeken de medewerkers van het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) van Treant dagelijks. Half april nam Treant een nieuw laboratoriuminformatiesysteem in gebruik waardoor medewerkers deze onderzoeken in de toekomst sneller en nog beter kunnen uitvoeren.

Het KCL is voor dokters, huisartsen en patiënten heel belangrijk voor het stellen van een diagnose. Bijvoorbeeld om te bepalen of iemand een bepaalde ziekte of aandoening heeft. Ook preventief onderzoek kan nodig zijn, om te kijken of voorgeschreven medicijnen hun werk doen. Na een tijd van veel voorbereidingen werd het nieuwe laboratoriumsysteem in gebruik genomen op de ziekenhuislocaties Bethesda in Hoogeveen en Scheper in Emmen. Op ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal verricht Certe het laboratoriumonderzoek.

Sneller en beter

Het werken met verschillende systemen is door de ingebruikname van het nieuwe systeem verleden tijd. Bovendien wordt er flink bespaard op kosten. Aanvragers (huisartsen en dokters in het ziekenhuis) en daarmee patiënten, kunnen dankzij het nieuwe systeem sneller en beter geholpen worden, licht klinisch chemicus Paula Engbers toe. ‘Zo kunnen we onze aanvragers bijvoorbeeld vaker, sneller en met een breder analysepakket van dienst zijn. En of een patiënt nu in het Scheper of Bethesda is: alle gegevens staan in één systeem. Dat is makkelijker voor de medewerkers op ons laboratorium en daarmee ook voor de dokter die de gegevens voor zijn of haar patiënt opvraagt. Het laboratorium is nu optimaal uitgerust en we kunnen in de gehele regio optimale laboratoriumdiagnostiek bieden.’