Twee Nederlandse cardiologen gaan een nieuwe Europese studie leiden naar de behandeling van complexe kransslagadervernauwingen.
De studie richt zich op de toepassing van een biologisch afbreekbare stent, de Abbott Absorb, die wordt ingebracht op de plaats van de vernauwing en de bloedtoevoer onmiddellijk herstelt. Het grote verschil met metalen stents is dat de biologisch afbreekbare stent na verloop van tijd volledig oplost en dat de natuurlijke beweging van de ader terugkomt. De Abbott Absorb is ontwikkeld door Abbott en sinds de introductie in 2011 zijn er wereldwijd 100.000 patiënten mee behandeld.
Internationale presentatie resultaten
De nieuwe studie is een vervolg op een uitgebreide studie, die werd opgezet voor de goedkeuring van de Abbott Absorb in Amerika, als onderdeel van de Food and Drug Administration (FDA). Bij die studie werd de veiligheid en effectiviteit van de Abbott Absorb vergeleken met de ‘best in class’ metalen ‘drug eluting stents’. De resultaten daarvan zijn op dinsdag 13 oktober 2015 gepresenteerd tijdens Transcatheter Cardiovascular Therapeutics (TCT); het grootste, internationale cardiologie congres in San Francisco. De resultaten van de eerste studie zijn ook gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift The New England Journal of Medicine.
Vervolgstudie onder 2.100 Europese patiënten
Twee Nederlandse cardiologen, dr. P.C. Smits van het Maasstad Ziekenhuis en prof. dr. R.J.M. van Geuns van het Erasmus MC, hebben sinds de introductie van de Abbott Absorb een grote rol gespeeld in internationaal onderzoek naar het gebruik van deze biologisch afbreekbare stent. Bij de vervolgstudie, die deze week van start gaat, willen beide cardiologen onderzoeken of patiënten met complexe(re) kransslagadervernauwingen nog meer baat hebben bij de Abbott Absorb dan patiënten met relatief eenvoudige vernauwingen. In totaal zullen 2.100 hartpatiënten deel uitmaken van de studie. In Nederland doen vier ziekenhuizen mee aan het onderzoek, in heel Europa 42.
“Zelfs de beste huidige metalen stents kunnen op de langere termijn nadelige invloed hebben op de bloedvaten, waardoor hernieuwde behandelingen nodig zijn. Bovendien is het bij metalen stents niet altijd mogelijk om scans te maken of een bypass uit te voeren indien noodzakelijk. Daarom is het belangrijk om verder te onderzoeken of deze biologisch afbreekbare stent – ook op de lange(re) termijn – een volwaardig alternatief is voor metalen stents”, zegt dr. P.C. Smits van het Maasstad Ziekenhuis en ‘Principal Investigator’ van de nieuwe studie.
“Het feit dat 75% van de patiënten met een kransslagadervernauwing na behandeling met de Abbott Absorb nog meer dan tien jaar leeft, is voor ons een belangrijke motivatie om onderzoek te blijven doen naar de voordelen van deze oplosbare stent op de langere termijn”, aldus prof. dr. R.J.M. van Geuns van het Erasmus MC en ‘Co-Principal Investigator’. “Omdat de biologisch afbreekbare stent na verloop van tijd volledig oplost, zijn er grote voordelen voor de patiënt op langere termijn te verwachten.”
Meer informatie over de Abbott Absorb vindt u hier.